Fødevarer og landbrug

Fælles opråb: Flere danske fødevarearbejdspladser er godt for klimaet

25. september 2021 kl. 08:05

Hvis flere grise kan holdes i Danmark, så de slagtes og gøres til fødevarer her i landet – ja, så får vi endnu flere små solstrålehistorier. Til gavn for Danmark – og til gavn for resten af verden, som også skal lære at producere bæredygtigt i fremtiden, skriver Venstres Jakob Ellemann-Jensen og formand for fødevareforbundet NNF Ole Wehlast

Når en dansk gris opfostres, opfedes og sendes afsted til slagtning på til et dansk slagteri, så er det en lille solstrålehistorie. For uanset hvordan du vender og drejer det, så er sådan en gris – om den ender som stegt flæsk eller bacon, flæskesvær eller skinke – en fortælling, som vi danskere virkelig kan være stolte af.

Den danske fødevareproduktion er med rette berømmet i verden. Over årene har den danske fødevarebranche formået at skabe nogle rammer, der gør, at vi her i landet kan levere på meget høje standarder, når det gælder klimaaftryk, medicinforbrug, fødevaresikkerhed og meget mere.

Læg så dertil, at sådanne grise skaber et hav af arbejdspladser. Og jo mere vi forædler hver gris, desto flere arbejdspladser skaber den. Først skal den passes af landmanden, som har brug for smede, tømrere og andre gode kræfter til at ordne traktoren og vedligeholde stalden. Så skal den fragtes til slagteriet, hvor slagterimedarbejderen forvandler grisen til flæskesteg og frikadeller. Tarmene kan også bruges – så ud over at de bliver til pølseskind i hele verden, ja, så udvinder laboranter og andre højtspecialiserede medarbejdere et enzym, som forhindrer, at patienter over hele verden ikke forbløder under en operation.

Derfra kommer grisen ud i supermarkedet. Ikke kun i Danmark, men i Kina, England, USA og ikke mindst hos nogle af verdens mest kritiske forbrugere i Japan, hvor dansk grisekød er berømmet for sin kvalitet og den store fødevaresikkerhed.

Pengene fra eksporten rammer også statskassen – og grisen er på den måde med til at sikre, at vi har råd til skoler, børnehaver og sygehuse. Læg dertil, at de danske grise sikrer, at de mange medarbejdere, der hver dag arbejder i fødevareindustrien, kan tjene en hæderlig løn, få råd til en lille bil og til at sende datteren på efterskole.

I både Fødevareforbundet NNF og Venstre er vi stolte af det den danske gris – og ikke mindst af fortællingen om den. Og ja, vi ved godt, at der vil være kritikere. Men der findes næppe et sted i verden med en betydende griseproduktion, hvor man kan producere bedre, når det gælder klima, antibiotika og fødevaresikkerhed.

Vi er så dygtige, at andre lande kommer til Danmark for at lære. For hvis bare resten af verden kunne producere efter vores standarder, ville vi være et langt bedre sted. Både i forhold til resistens over for antibiotika, CO2-udledning og generel fødevaresikkerhed. Men det er selvfølgelig ikke nok at være dygtig. Vi skal være endnu bedre.

Og derfor skal vi investere i en endnu mere bæredygtig produktion. Ikke mindst når det gælder klimaaftrykket, er der brug for, at vi skubber på fra statens side og stiller penge til rådighed, så fødevarebranchen kan fortsætte arbejdet og udviklingen i en grøn retning.

Grøn omstilling kommer ikke af sig selv – det har sin pris. Og den investering vil være god for både Danmark og for klimaet. Gør vi ikke noget, skubber vi produktion, udledninger og arbejdspladser til udlandet – til lande, hvor de i forvejen halter efter os, hvor udledningen er større, fødevaresikkerheden ringere, og hvor viljen til at skabe de nødvendige forandringer ikke er til stede på samme måde som her i landet. Det vil være skidt for Danmark, for verdens klima og for alle de mange dygtige mennesker, som arbejder med fødevarer her i landet. Og det vil være dumt.

For sandheden er, at bliver vi her i Danmark endnu dygtigere, kan vi ikke bare gøre noget godt for Danmark. Vi kan sende vores ideer og metoder ud i verden, så de også andre steder kan få en produktion, der er en mindre trussel mod klima, fødevaresikkerhed og antibiotikaresistens.

Det er også baggrunden for, at Venstre og Fødevareforbundet NNF mener, at der er behov for tiltag, der kan sikre, at landmændene samlet sender færre smågrise ud af landet, i stedet for at lade dem blive til slagtesvin i Danmark. Fordi vi er dygtige til at producere. Fordi det skaber endnu flere arbejdspladser i et erhverv, hvor vi er i verdensklasse. Og fordi det giver os forudsætningen for at blive endnu bedre.

Få – om nogen overhovedet – er bedre til at lave fødevarer. Hvis flere grise kan holdes i Danmark, så de slagtes og gøres til fødevarer her i landet – ja, så får vi endnu flere små solstrålehistorier. Til gavn for Danmark – og til gavn for resten af verden, som også skal lære at producere bæredygtigt i fremtiden.

Jakob Ellemann-Jensen

Formand for Venstre

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste