Fødevarer og landbrug

Bred politisk aftale om fremtidens fiskeri

Af Af Jacob Jensen, fødevareminister, og Erling Bonnesen, miljø- og fødevarerordfører

2. juli 2025 kl. 12:25

Regeringen har sammen med et bredt flertal (SF, LA, K, Ø, RV og Å) lavet en ny fiskeriaftale, der er med til at fremtidssikre fiskeriet og fremmer en mere bæredygtig retning – både økonomisk og for vores havmiljø. Aftalen betyder, at fiskerne får fuld kompensation for CO₂-afgiften i 2025, og derefter er afgiften suspenderet frem til 2029. Samtidig laves der områder fx i Bælthavet, hvor der ikke længere skal fiskes med bundslæbende redskaber.

Fiskeriet er en del af Danmarks DNA. Det har det været siden vores forfædre i stenalderen satte de første garn, og frem til i dag, hvor det har været en bærende del af livet langs de danske kyster. Det er ikke bare et erhverv, men en del af vores identitet som søfarts- og kystnation, og den identitet skal vi kæmpe for at bevare.

Desværre er fiskeriet mange steder presset og står over for en række udfordringer. Nogle fiskebestande, særligt i de indre danske farvande, har det svært på grund af et presset havmiljø. Samtidig er der konkurrence om pladsen på havet, blandt andet til vindmøller, og Brexit har medført reduktioner i fiskekvoterne for danske fiskere og har udfordret erhvervet med manglende fiskemuligheder. 

Fiskerikommissionen har tidligere præsenteret en række anbefalinger til, hvordan dansk fiskeri bedst møder de udfordringer, som erhvervet står overfor. I Venstre er vi derfor glade for, at der nu er landet en bred aftale, der blandt andet betyder, at fiskerne i 2025 bliver kompenseret krone for krone for den nyligt iværksatte CO₂-afgift, og at afgiften derefter suspenderes frem til 2029. Til det er der afsat over 800 mio. kr. I 2029 bliver provenuet fra CO₂-afgiften returneret til erhvervet i form af investeringsstøtte til den grønne omstilling, energiforbedringer og ophugningsstøtte.

Vi styrker også indsatsen mod skarven, investerer i nye trawlredskaber, der er langt mere skånsomme for havmiljøet, vi dedikerer et tocifret millionbeløb til en ophugningsordning, og vi afsætter penge til kommuner og havne, der forventes at blive hårdest ramt af forbuddet mod bundtrawl. Derudover har aftalen også fokus på at give nye udviklingsmuligheder til muslingeerhvervet, der længe har været hårdt presset økonomisk.

Med tanke på, at der et rødt flertal i Folketinget, er der ingen tvivl om, at der er elementer i aftalen, der ikke er groet i Venstres baghave - og der er da også partier på begge sider af midten, der gerne havde set, at aftalen på nogen punkter havde været mere vidtgående. For Venstre har det igennem hele forløbet været en topprioritet at sikre den rigtige balance, så der fastholdes arbejdspladser i fiskerierhvervet og skabes vækst i de kystnære lokalsamfund - samtidig med, at der sikres et sundt havmiljø og bæredygtige fiskebestande. Fiskeriet skal ikke afvikles. Det skal udvikles, med respekt for både mennesker og miljø. Så vi også i fremtiden kan blive ved med at have et stærkt fiskeri herhjemme, og videreføre den arv, som blev grundlagt for flere tusinde år siden, og som siden har været en del af Danmarks DNA.

Afslutningsvis vil vi gerne takke de danske fiskere, centrale erhvervs- og interesseorganisationer og grønne organisationer, der har bidraget med input til aftalen. For udviklingen af dansk fiskeri skal selvfølgelig ske i samspil med de danske fiskere.

For når alt kommer til alt, så har vi alle en interesse i, at vi har et sundt havmiljø – og det gælder ikke mindst fiskerne.

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Tilmeld