Fødevarer og landbrug

Blåt landbrugsudspil: Flere jobs og grønnere ambitioner

Af Jakob Ellemann-Jensen

10. september 2021 kl. 08:37

Det er fuldstændig afgørende, at en grøn omstilling af dansk landbrug, ikke samtidig bliver en afvikling. Det er budskabet i blå bloks plan for fremtidens danske landbrug. 

I dag har Venstre sammen med Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance fremlagt vores bud på en konkret plan for fremtidens danske landbrug.

Det er en plan, som vil gennemføre en ambitiøs grøn omstilling af landbruget og den danske fødevaresektor uden at sende tusindvis af arbejdspladser til udlandet.

For det er fuldstændig afgørende, at en grøn omstilling af dansk landbrug, ikke samtidig bliver en afvikling.

Samtidig er det et fælles borgerligt oplæg til, hvordan vi kan få sat gang i de forhandlinger, der efterhånden er strandet, fordi regeringen hidtil har haft fokus på at stille ultimative krav.

Nu står de borgerlige sammen om et konkret udspil, som vi håber regeringen åbent og fordomsfrit vil diskutere med os. 

Situationen er for alvorlig til andet.

Jeg tror, at der i den danske befolkning er bred enighed om, at den grønne omstilling er et fælles ansvar, som vi sammen skal løse.

Her viser danske fødevareproducenter allerede vejen med noget af verdens bedste og mest klimaeffektive fødevareproduktion. Det kan og skal vi være stolte af.

Så meget desto mere er det også helt forkert at sende gode arbejdspladser til lande, der ikke har samme høje klimaambitioner som herhjemme. Det er bare afvikling af landbruget og fødevaresektoren i Danmark – ikke grøn omstilling.

Desværre er det lige nu den vej, som regeringen er på vej ned ad. I stedet for at udvikle dansk landbrug til en mere klimaeffektiv omstilling, så vil man sende arbejdspladser ud af landet. Helt konkret vil regeringens oprindelige udspil ifølge Landbrug & Fødevarer koste 14.000 arbejdspladser.

Det er den forkerte vej at gå. Ikke mindst for de mange mennesker, der bor udenfor byerne i de danske landdistrikter. Her er der mange arbejdspladser på spil. Og jeg forstår godt, hvis man undrer sig over, at regeringen ikke har blik for dem og deres vigtige bidrag til det danske samfund.

Derfor er vores budskab klart: Lad os nu komme i gang med de seriøse forhandlinger om dansk landbrug. Klimaet har brug for det. Erhvervet har brug for det. Og i blå blok er vi klar!

Jakob Ellemann-Jensen

Formand for Venstre

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste