Folkeskole og uddannelse

Sejr: Friskolerne undgår rød sparekniv - men kampen fortsætter

7. november 2019 kl. 12:55

Det var en stor sejr for landets friskoler, da den socialdemokratiske regering i mandags blev tvunget til at droppe de varslede nedskæringer på vores fri- og privatskoler. Besparelserne indgik ellers i Socialdemokratiets finanslovsforslag.

Sejren kom i land bl.a. som følge af et stort pres fra Venstre, som har kæmpet for friskolernes vilkår – og bekæmpet S-ønsker om massive besparelser.  

I valgkampen blev det klart, at Socialdemokratiet ville svinge sparekniven med omkring 300 mio. kr. om året. Det ville ramme alle landets friskoler - med store økonomiske konsekvenser til følge for både elever og forældre. Resultatet er derfor en kæmpe lettelse for de mange skoler, som var endt i lukningsfare, hvis Socialdemokratiet havde fået deres vilje.

For det er soleklart, at hvis man fjerner så mange penge fra friskolerne, så vil nogle skoler, særligt uden for de store byer, få svært ved at klare de kommende budgetår.  
Derfor er det også fuldstændig ude af trit med virkeligheden, når den ansvarlige minister, Pernille Rosenkrantz-Theil, har kaldt friskolerne for ”overbetalte”.
 
I Venstre glæder vi os over, at regeringen er blevet tvunget til at sløjfe sine besparelser. Vi har fra starten kæmpet bravt for det frie skolevalg, fordi vi – også i vores skolevæsen – skal kunne rumme de forskellige behov.
 
Det perfekte læringsmiljø varierer fra barn til barn. Vi lærer ikke ens. Vi har derfor advaret mod Socialdemokratiets betontænkning, som standardiserer skolegangen i Danmark. Socialdemokratiet overser nemlig gang på gang de særegne kvaliteter, som fri- og privatskolerne har. Man nægter at anerkende, at civilsamfundet i visse tilfælde kan levere den bedste løsning.
 
Derfor har Venstre sat foden ned. Den selvudnævnte "børnenes statsminister" kunne ultimativt have givet dødsstødet til de små landsbyskoler og skoler med alternative tilbud, men planerne er heldigvis lagt i graven.

I hvert fald for nu.
 
For der er ingen garanti for, at den socialdemokratiske regering ikke senere lægger spareforslaget på friskolerne på bordet igen. Kampen fortsætter!

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste