Venstre

Stén Knuth: Når idræt og politik går op i en højere enhed

Stén Knuth, nyvalgt MF. Foto: Jacob Kjerumgaard 

Af Emma Thomsen

30. oktober 2019 kl. 10:56

Ifølge Stén Knuth selv er han bare en god fyr nede fra Slagelse. Han har været i politik i 20 år, senest som borgmester i Slagelse Kommune, og så er han bestemt ikke en, man skal lægge sig ud med. Han har nemlig sort bælte i taekwondo og har tilmed været landstræner inden for kampsporten.

Det er tydeligt, at Stén er landet i det helt perfekte ordførerskab, som kombinerer to af hans hjertebørn: idræt og politik. Han har i mange år været involveret i lokalpolitik og har været borgmester i Slagelse Kommune, og så har han tillige en stor indsigt i sportens verden, hvor han bl.a. som træner for taekwondo-landsholdet har været med til OL i Sydney. De to dele af hans liv skal nu kombineres i et ordførerskab, hvor han i hverdagen på Christiansborg vil bruge sin viden og sit netværk til at kæmpe for dem, der har allermest brug for det.

Hvem er du egentlig som person?

- Jeg har dyrket en masse idræt og været heldig at få nogle positioner - både i idræt og erhvervslivet, som har formet mig på alle mulige måder og gjort mig til den politiker, jeg er i dag. Jeg har et stort hjerte for idræt, bevægelse, foreninger, folkeskoler og børnene. Alt det, der er så vigtigt for os alle sammen. Jeg er også familiefar. Jeg elsker mit lokalområde og min familie, og jeg elsker faktisk bare det, jeg laver – at være med til at skubbe noget i en retning. Det er jo helt vildt, at man får mulighed for det. 

Og nu er du medlem af Folketinget. Hvad vil du med det?

- Jeg vil prøve at få sat skub i nogle dagsordener, som har været vigtige for mig som borgmester og lokalpolitiker. Jeg tror på, at idræt, bevægelse og foreningslivet er kæmpe hjørnesten i den danske model, og hvordan vi som samfund er blevet formet igennem mange år. Jeg vil forhåbentlig gøre en forskel for folk helt nede fra børnehaven og op til folkeskolen og ungdomsuddannelserne.  Jeg har også et stort hjerte for hele det sociale område, og derfor har jeg bragt mig selv og mit netværk i spil, i forhold til at få flere udsatte børn og familier med i fællesskaberne. 

Du er blevet idrætsordfører. Hvad dækker det over?

- Idrætsordfører dækker over en stor del af kulturen. Om det så er breddeidræt, handicapidræt eller eliteidræt. Jeg har selv en del erfaring inden for eliteidræt, hvor jeg som taekwondolandstræner var med til OL i Sydney i 2000. 

Du er tidligere landstræner i taekwondo og har sort bælte af graden femte dan. Hvordan vil du bruge det i dit ordførerskab?

- Det, jeg har været igennem i min sport både som udøver og træner, er det, jeg hviler på som menneske. I den sport, jeg kommer fra, har man enormt stor respekt for de mennesker, man møder, og en rummelighed i forhold til, at vi alle sammen skal være her. Derfor har jeg også en stor forståelse for, at vi alle sammen skal bidrage. Jeg har i ti år rejst rundt og været med til at kæmpe for Danmark, og der møder man bare andre kulturer og mennesker, som man er nødt til at lære at kommunikere med.

Så du har været landstræner og borgmester, og på den måde går det hele jo nærmest op i en højere enhed med dit ordførerskab. Hvordan vil du bruge din erfaring som borgmester?

- Jeg har lige siddet i møde med social- og indenrigsudvalget, og der bringer jeg jo en virkelighed ind fra det kommunale. I Folketinget sidder vi jo og lovgiver ud i virkeligheden, og selvom man måske har en idé om, hvordan tingene er, så kan de jo i realiteten være helt anderledes. Så jeg kommer med noget erfaring, som jeg selvfølgelig vil læne mig op ad og give videre til folketingsgruppen. 
                          
Hvornår er det allersjovest at arbejde med politik?

- Når man lykkes med at få skabt nogle resultater. Når man får skabt en retning, hvor man kan mærke, at det vil folk gerne. Det oplevede jeg heldigvis som borgmester i fire år. Jeg satte mig tre hovedspor i det kommunale, som vi heldigvis lykkedes med. Det lagde kimen til, at jeg gerne ville prøve det i en større målestok.

Det er et travlt job at være medlem af Folketinget. Hvordan håndterer du det som privatperson?

- Jeg har altid haft travlt.  Min kone får tit en kommentar om, at nu hvor jeg er kommet i Folketinget, så ser hun mig næsten aldrig. Men så plejer hun at svare, at hun alligevel aldrig ser mig i forvejen. Vi ved godt, hvad det gør ved privatlivet, og det kræver, at vi en gang imellem har nogle samtaler om, hvor vi står - både for børnenes og vores skyld.

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste