Venstre

Morten Dahlin: Politikeren, der besluttede sig for at gøre noget ved det

Morten Dahlin, nyvalgt MF. Foto: Jacob Kjerumgaard 

Venstres nye ordfører for indfødsret, integrationsydelse og ungeindsats hedder Morten Dahlin. Han er 30 år, opvokset i Greve og så er han Brøndby-fan.

Morten Dahlin er en af de typer, hvor man ikke er i tvivl om, hvad han mener. Han er en skarp kommunikatør, og han står fast på sine holdninger. Han er vokset op ud fra tesen om, at hvis man er utilfreds, så må man selv gøre noget ved problemerne. Det har han valgt at gøre ved at blive politisk aktiv. Han har en længere fortid i VU og Venstre, og han har været medlem af Greve Byråd siden 2009. Nu er han også valgt til Folketinget, hvor han skal kæmpe for et bedre Danmark.

Hvem er du egentlig som person?

- Jeg hedder Morten Dahlin, jeg er 30 år gammel, og jeg bor i Greve sammen med min kæreste, Laura, der oprindeligt er sønderjyde, men som jeg nu har fået lokket øst for Storebælt. Det er skønt. Jeg er uddannet i kommunikation og økonomi fra CBS og har arbejdet forskellige steder, bl.a. i TDC. Jeg har i ti år siddet i Greve Byråd, hvor jeg stadig sidder. Og så holder jeg med Brøndby.

Og nu er du medlem af Folketinget. Hvad vil du her?

- Grundlæggende sidder jeg her, fordi jeg ikke kan lade være. Og det synes jeg sådan set er den eneste gyldige grund til at være her. Der er en hel masse ting, jeg gerne vil opnå. Nogle af de resultater, vi har lavet på beskæftigelsesområdet i Greve Kommune, er ekstremt gode til særligt at få unge i gang med job eller uddannelse og væk fra kontanthjælp. Jeg tror grundlæggende på, at det er godt for det enkelte menneske at være i gang, og det kunne jeg godt tænke mig at brede ud til andre steder i Danmark.

Du har sat dig på hele tre ordførerskaber. Hvad vil du tage fat på som det første?

- I forhold til de unge og kontanthjælp har vi 50.000 unge mennesker, der hverken er under uddannelse eller i job. Det er simpelthen en katastrofe for samfundet, at nogle på den måde bliver hægtet af. Det bliver vi nødt til at få gjort noget ved i form af at få dem til at starte på en uddannelse eller få dem ind på arbejdsmarkedet. Det vil jeg rigtig gerne arbejde med. Så har vi hele indfødsretsområdet, hvor vi skal stå vagt om det danske statsborgerskab. Det er en gave, man bliver tildelt af det danske folk, og derfor kan vi godt stille hårde krav om, hvad der skal til for at blive dansk statsborger.

En stram og fornuftig udlændingepolitik. Hvad er det for dig?

- Det er en politik, hvor vi på den ene side anerkender, at vi har nogle massive udfordringer i Danmark på grund af tidligere tiders lempelige politik. Derfor er det af afgørende betydning, at vi fastholder en stram udlændingepolitik, så der kommer et lavt antal asylansøgere til Danmark. Det er simpelthen alfa og omega. På den anden side skal der også være noget fornuft i, at hvis man kommer udefra og gerne vil bidrage til det danske samfund, så skal der være mulighed for at komme ind og hjælpe vores virksomheder og velfærdsystem.

Du har en fortid i VU, men hvornår blev du bidt af politik?

Jeg meldte mig i 2005 ind i VU og Venstre, og siden da har det bare accelereret. Men det startede nok i 9. klasse, hvor jeg tit gik hjem og brokkede mig over folkeskolen, og der fik jeg at vide af mine forældre, at jeg ikke kunne brokke mig, hvis jeg ikke forsøgte at gøre noget ved det. Derfor besluttede jeg mig for at blive politisk aktiv og på den måde prøve at ændre samfundet.

Hvad kan du som ny MF, som Venstre ikke allerede kan?

- Jeg synes, at jeg har lavet nogle gode resultater kommunalpolitisk, som jeg håber på at kunne projicere op på den store scene. Jeg ved ikke, om jeg ligefrem kommer med noget nyt, men jeg har noget energi og gåpåmod. Det er vigtigt, at Venstres folketingsgruppe afspejler den danske befolkning, så vi har medlemmer med forskellig baggrund, alder og køn. Derfor er det også rigtig fint, at vi denne gang har fået nogle fra den lidt yngre generation ind i folketingsgruppen.

Det er et travlt job at være politiker og folketingsmedlem. Hvordan får du det til at hænge sammen som privatperson?

- Det gør jeg heller ikke. Det er hårdt både at sidde i Folketinget og Greve Byråd. Så jeg sover ikke nok. Men jeg kan sove, når jeg bliver gammel.

Har du nogle politiske forbilleder?

- Jeg er ikke så glad for det med forbilleder og idoler, men i Venstre er vi jo et parti, der har præget danmarkshistorien gennem snart 150 år. Der er mange, der har gjort en forskel. Hvis vi går langt nok tilbage i tiden, kan jeg fx pege på I.C. Christensen, som jeg også har et portræt hængende af på mit kontor. Han var med til at lave folkeskolen og virkelig rykke det danske samfund i en positiv retning. I nyere tid kan du pege på en som Bertel Haarder, som jeg er overbevist om går på arbejde hver dag med den tanke i baghovedet, at han skal tjene folkestyret. Det synes jeg er imponerende.