Venstre

Marlene Ambo-Rasmussen: Familiemor med ordførerskabet tæt inde på livet

Marlene Ambo-Rasmussen, nyvalgt MF. Foto: Jacob Kjerumgaard 

Af Emma Thomsen

1. november 2019 kl. 09:35

Venstres nye ordfører for familie og trivsel hedder Marlene Ambo-Rasmussen. Hun er nyvalgt til Folketinget, men som medlem af Odense Byråd kender hun allerede meget til den politiske verden. 

Marlene Ambo er en ung, sej kvinde. Hun beskriver selv sit nye ordførerskab som fantastisk og helt oplagt, da hun som familiemenneske og mor om nogen kender til området. Hun har brændt for politik hele sit liv, og allerede i folkeskolen lærte hun sine skolekammerater om det politiske system. Nu glæder hun sig til at arbejde med politik på allerøverste niveau i en hverdag på Christiansborg.

Hvem er du egentlig som person?

- Jeg er mor til to småbørn, Aksel og Agnes, og bosat i Odense sammen med min kæreste, Lars, der er selvstændig murer. Jeg sidder i Odense Byråd i Børn- og Ungeudvalget, og derfor har jeg i det hele taget meget fokus på familieområdet.

Hvad vil du som medlem af Folketinget?

- Mit ønske var at blive familieordfører, så jeg er rigtig glad for, at jeg er endt med den kasket på. Jeg lever det liv, som familierne gør. Min familie lever med de samme privilegier og udfordringer, som alle andre familier i nutidens Danmark. Jeg ser frem til at sætte mere fokus på familie- og trivselsområdet i Venstre og at sætte områderne højere på dagsordenen ude i samfundet.

Hvad er det første, du vil tage fat på som familie- og trivselsordfører?

- For mig er det rigtig vigtigt, at vi politikere ikke opstiller en masse regler og lovgivning på området, men at folk får lov til at tænke og planlægge selv. Frihed er altafgørende. Jeg synes generelt, at de røde partier i for høj grad har taget teten på emner som barsel og minimumsnormeringer. Her mangler Venstres vinkel at komme frem i debatten. Jeg mødte flere i valgkampen, som egentlig troede, at de var røde på det her område, indtil de hørte Venstres politik. Et godt eksempel er debatten om minimumsnormeringer, som er virkelig vigtig. Jeg går meget ind for den klassiske liberale tankegang om, at familien skal have frihed til selv at vælge, og at de enkelte institutionsledere selv skal kunne beslutte, hvilke regler der skal være i den enkelte institution.

Du fortæller selv, at du er en oplagt ordfører til familie- og trivselsområdet. Hvorfor er netop det område så vigtigt i dag?

- Man kan jo sige, at det er en grobund for, hvordan hele vores samfund overhovedet skal hænge sammen. Hvis ikke børn vokser op i gode og sunde miljøer, får vi nogle børn i mistrivsel, og det bliver kun værre med alderen. Derfor er det altafgørende at give familier og institutioner frihed til selv at dyrke rammerne. Hvis vi ser samfundsøkonomisk på det, så er der ingen, der har gavn af mistrivsel i daginstitutionsalderen. Det vil resultere i samfundsborgere, der senere hen ikke vil kunne bidrage til arbejdsmarkedet og vores velfærdsystem. 

Jeg synes, at det er interessant og vigtigt at snakke om, hvordan vi bedst muligt får børn, der trives. Vi har fx en lovgivning om mobning, og her kan vi blive bedre til at fortælle både forældre og skoler om deres muligheder. Vi skal også blive bedre til at kigge mere på ungdomsuddannelserne og sikre os, at alt ikke handler om karakterer og resultater. Vi skal turde tale om den stresskultur, som vi er ved at opbygge, og vi skal også turde tale om, at samfundet desværre ikke altid har været gode nok til at få sat de rigtige rammer.

Du har en fortid i VU og sidder også i Odense Byråd. Men hvornår blev du første gang bidt af politik?

- Det gjorde jeg allerede i folkeskolen. Min far er landmand og medlem af Venstre, så derfor snakkede vi rigtig meget om politik derhjemme. Derfor er det bare kommet helt naturligt til mig fra barnsben af. I folkeskolen fik jeg lov til at undervise min klasse i samfundsfag, da min lærer mente, at det var et frisk pust. Derfor holdt jeg i 9. klasse et lille foredrag om det politiske system, og hvordan partier hænger sammen. Det var virkelig en fed oplevelse, og jeg husker det stadigvæk tydeligt. I min blå bog i gymnasiet stod der, at jeg drømte om en gudestatue af Anders Fogh. Så jeg tror ikke, at nogen har været i tvivl om, at jeg var bidt af politik. Og det har altid været Venstre.

Hvilke politiske forbilleder har inspireret dig gennem tiden?

- Anders Fogh var en stor inspiration for mig gennem gymnasiet. Jeg kunne enormt godt lide hans måde at dyrke politik på, og han har altid været meget dedikeret og ordentlig. Han er en person, jeg har set op til både politisk og personligt. Jeg har altid godt kunnet lide historien om, at han ligesom mig voksede op på en gård og ikke et sted, der nødvendigvis har svømmet i penge. Derudover er han jo bare knaldhamrende dygtig.           

Det er et travlt job at være politiker. Hvordan håndterer du det som privatperson?

- Min kæreste har været selvstændig i et par år, hvor han har arbejdet rigtig meget. Nu har vi byttet om på rollerne, så det er mig, der arbejder lidt ekstra. Tingene fungerer ligesom hos enhver anden familie. Nu har jeg jo kun været i gang i nogle måneder, men som tingene ser ud lige nu, så er vi gode til at navigere i det. Vi har også venner og familie, som er rigtig gode til at hjælpe, hvis det skulle være nødvendigt. Så jeg må sige, at det går over alt forventning og måske det hele også er lettere, når man arbejder med det, man brænder allermest for. 

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste