Venstre

Marie Bjerre: Power-kvinden, der er gået hele vejen

Marie Bjerre, nyvalgt MF. Foto: Jacob Kjerumgaard 

Et af Venstres nyvalgte folketingsmedlemmer er Marie Bjerre, som er ny ordfører for bæredygtighed og verdensmål samt erhvervsskatteordfører. Tre politiske områder, som hun brænder for at komme i gang med.

Marie Bjerre er blot 33 år. Alligevel har hun allerede arbejdet i advokat- og juristbranchen i næsten ti år, været politisk aktiv siden folkeskolen og stiftet familie. Hun spilder ikke tiden, og hun gør sig umage i alt, hvad hun gør. Alligevel finder hun stadig overskud til at udvise en imødekommenhed som kun de færreste, og det er derfor ikke svært at forstå, at hun er et af de nyvalgte medlemmer til Folketinget, der fik det allerhøjeste antal af personlige stemmer ved valget. Den opbakning tager hun nu med sig hele vejen fra Nordjylland til Christiansborg.
 

Hvem er du egentlig som person?

- Jeg ser mig selv som hårdtarbejdende, glad og imødekommende. Det er en stor forpligtelse at være nyvalgt. Jeg har fået et kæmpe ansvar, og det er jeg meget bevidst om. Heldigvis kan jeg være her nogle lange dage, når jeg er i København – i går gik jeg fx hjem kl. 23.30, fordi jeg aldrig går hjem, før jeg er færdig med mine opgaver. Jeg er meget passioneret, hvilket man er nødt til at være for at arbejde med politik. Og så er jeg perfektionist. Nogle gange lidt for meget måske, da man i det her job er nødt til at turde tage nogle hurtige valg en gang imellem og komme ud over stepperne. 

Jeg synes også, at jeg har et stærkt værdigrundlag, men jeg er ikke nogen hardliner. Jeg har en mere kompromissøgende tilgang til politik. Den tilgang tror jeg, at man kommer længere med, og den passer også bedre til min generelle positive indstilling. Som advokat har jeg fx aldrig tabt en retssag – nok mest fordi jeg kun har haft ganske få. Men ofte har jeg løst sager med en konstruktiv dialog og kompromiser. Den tilgang håber jeg at kunne bære med mig videre i politik.

Du er blevet ordfører for bæredygtighed og verdensmålene, som jo er nogle emner, der er meget oppe i tiden. Men hvad dækker det egentlig over?

- Min indgangsvinkel er, at vi overforbruger vores ressourcer. Som liberal mener jeg, at vi har et ansvar for at passe godt på vores jordklode og for at give noget videre til næste generation, som er bedre end det, vi selv fik. Vi bliver nødt til at finde en mere bæredygtig måde at leve på. Det er et politikområde, som er helt oplagt at gøre noget ved. I min valgkamp var jeg ude at besøge mange virksomheder på det område, så derfor er jeg meget glad for, at jeg har fået netop det ordførerskab.

Du er også blevet ordfører for erhvervsskat. Hvad indebærer det? 

- Efter Venstres omstrukturering blev ordførerskabet ledigt, og jeg var meget interesseret i at få det. Det passer godt til min baggrund som jurist og advokat, hvor jeg har arbejdet med erhvervsvirksomheder, så jeg kender til området. Jeg har en ambition om at skabe nogle bedre vilkår for vores erhvervsliv, og lige nu har vi bare en regering, som gør tingene ringere for vores erhvervsliv. Ordførerskabet hænger også godt sammen med mit ordførerskab om bæredygtighed, fordi vi i Venstre ønsker at opnå bedre bæredygtighed på andre måder end ved at indføre flere afgifter på erhvervsområdet, ligesom regeringen vil.

Hvad betyder det for dig at have en post i Uddannelses- og Forskningsudvalget?

- Uddannelsespolitik har altid interesseret mig, og min politiske interesse startede faktisk, da jeg var aktiv i elevrådet på min folkeskole. Jeg går ind for mere frihed og fleksibilitet til studerende. Vi skal have afskaffet uddannelsesloftet og give meget mere fleksibilitet til, at de studerende selv kan præge deres studietid med eksempelvis udlands- eller praktikophold.

Du fik hele 8.627 personlige stemmer ved valget. Hvad betyder opbakningen fra dit bagland for dig?

- Først og fremmest er jeg enormt stolt over det flotte resultat, og jeg er faktisk den nyvalgte, der har fået det bedste stemmetal ud over Tommy Ahlers. Det forpligter, og det gør, at ansvaret føles endnu større. Det er altså utrolig mange mennesker, og den store tillid må jeg dagligt forsøge at leve op til.

Hvem er dit politiske forbillede?

- Jeg har flere forskellige, men et af dem er Christian Mejdahl fra min egen valgkreds. Han kommer stadig til mange af Venstres møder og er stadig lige så skarp, som han altid har været. Han siger sin mening lige ud af posen, men opfører sig frem for alt altid ordentligt. Han er en, man har lyst til at lytte til.

Det er et travlt job at være folketingsmedlem. Hvordan håndterer du det som privatperson, hvor du er gift med en officer og har en lille datter?

- Det er et spørgsmål, jeg ofte får. Uden at spille feministkortet tror jeg faktisk, at jeg oftere får det, fordi jeg er en kvinde. Jeg tror ikke, at jeg var blevet spurgt om det lige så ofte, hvis jeg havde været en mand. Det er klart balancen mellem arbejde og familieliv kan være en udfordring, og min mand og jeg har selvfølgelig talt det igennem. Det bliver noget med, at jeg tager til København tirsdag morgen og hjem torsdag eftermiddag. Så kan jeg knokle igennem i de tre dage. Mandagen vil jeg bruge på at få besøgt lokale virksomheder og andre interessenter, der kunne være spændende for mit område.

Du har erfaring som jurist og advokat. Hvordan vil du bruge den?

Den juridiske baggrund er nok rigtig god i forbindelse med folketingsarbejdet, fordi jeg måske har nemmere ved at læse mig ind i lovgivningen og også ved, hvor jeg skal finde de relevante ting. Som advokat har jeg også erfaring med at forhandle og forsvare synspunkter, og nu skal jeg til at forsvare mine egne synspunkter. Det glæder jeg mig til.