Venstre

Kim Valentin: ”Jeg har været båret af passion hele vejen”

Kim Valentin, nyvalgt MF. Foto: Jacob Kjerumgaard 

Af Emma Thomsen

8. november 2019 kl. 10:15

Venstres nye ordfører for folkeoplysning og bibliotek hedder Kim Valentin. Han har drevet egen virksomhed i 26 år, været borgmester i Gribskov Kommune, og så har han været professionel fodboldspiller. Alt sammen noget, han ikke kunne have gjort uden at være drevet af en særlig passion.

Kim Valentin holder af at dyrke den nørdede detalje - både når det handler om at fordybe sig fagligt i privatøkonomi, at dyrke sport eller at arbejde med politik. Hver gang han er gået ind i noget nyt, så har han mærket, at der brænder noget inde i ham. Han kender til mange forskellige verdener, og nu skal han trække på sin erfaring fra lokalpolitik i sit nye ordførerskab. Det er blandt andet kærligheden til fordybelse, der gør, at biblioteker og oplysning ifølge Kim er vigtigere i dag end nogensinde. Disse områder får han nu lov til selv at fordybe sig i på Christiansborg. 

Hvem er du egentlig som person?

- Det spørgsmål fik jeg også op til valget, og man bør jo i virkeligheden spørge sine venner om det, så jeg har spurgt mine venner. Det første, de sagde, var, at når jeg gør noget, så gør jeg det hundrede procent. Og det er faktisk rigtigt. Jeg har fx været professionel fodboldspiller i ti år, og det kan man kun være, hvis der er noget, der brænder inde i en. Det vidste jeg bare ikke dengang. Derudover har jeg været kommunalpolitiker i 13-14 år, hvor jeg endte med at være borgmester. Og hvis man ender med at blive borgmester, så er det, fordi man er gået op i tingene. Efter det vidste jeg ikke, om jeg skulle fortsætte i politik. Men min kone og jeg blev enige om at prøve at gå fulltime ind på det, og det lykkedes.

Du er blevet ordfører for folkeoplysning og bibliotek. Hvad dækker det over?

- I Biblioteksforeningens Forretningsudvalg har vi en national læsestrategi, som skal foldes ud for at få flere børn og unge til at læse, og det kan kun gøres, hvis vi støtter den fra Folketingets og regeringens side. I forhold til folkeoplysning, så skal vi have lavet en ny finansieringsmodel, fordi der er nogle dele af landet, hvor niveauet af oplysning ikke er optimalt. Storbyerne har det fint ligesom med alt muligt andet, men hvis vi kommer lidt ud på landet, så skal vi altså have ryddet op i nogle ting.

Er det ikke lidt old school at være ordfører for bibliotekerne? Hvorfor er de stadig vigtige i dag?

- Da jeg var barn i 70’erne, kom jeg meget på Holbæk Bibliotek. Det blev et sted, hvor jeg fandt ro, indsigt og fordybelse. Bibliotekerne kan skabe en helt ny verden for dem, der forstår at bruge dem. Jeg ved godt, at bibliotekerne i 1970 ikke var det samme, som vi skal regne med, at bibliotekerne er i 2020. Det, vi skal gøre nu, er, at forny forståelsen for, hvordan man kan bruge bibliotekerne til at finde ro. Der er faktisk mere brug for biblioteker i dag end nogensinde, fordi vi alle sammen farer rundt mellem forskellige elektroniske medier hele tiden, og vi finder ingen plads til fordybelse. Der er mange, som i dag køber et sommerhus, og så forsvinder de derhen for at finde fordybelse, som de ikke kan finde hjemme i deres egen lejlighed. Så vi søger alle sammen fordybelse. Og kunne det ikke være skægt at gå ud og fortælle folk, at de kan gå lige ned på biblioteket og finde den?

Du har arbejdet med privatøkonomi som selvstændig. Hvad kan du bruge det til?

- I forhold til erhvervs- og finansdagsordenen har jeg tænkt mig, at jeg skal blande mig der, hvor jeg kan. Jeg har jo ikke ordførerskaber på de områder, men jeg har interesse i at sige min mening. Jeg har haft min egen virksomhed i 26 år, fordi jeg fandt et lille nørdet område, der omhandlede privatøkonomi. Passionen som selvstændig vil jeg tage med mig videre.

Du er tidligere borgmester i Gribskov Kommune. Hvad tager du med dig derfra?

- For det første giver mine ordførerskaber god mening i forhold til den kommunale verden, fordi det er finansieret kommunalt. Derudover er Gribskov Kommune ligesom alle mulige andre kommuner trykket af velfærdsdagsordenen. Grundet flere børn og ældre er der kommet et pres på, som gør, at man ikke har råd til at investere i ting som kultur, erhverv og infrastruktur. Den viden har jeg med mig ind på Christiansborg.

Hvem er dit politiske forbillede?

- Det betager mig altid, når politikere tør tage stilling til ting, som ikke nødvendigvis er populære, og at de tør stå på mål for det. Hvis jeg skal nævne en konkret person, så må det være en som Margaret Thatcher, der virkelig har ændret tingene ved at se anderledes på verden. Det giver nogle smæk en gang imellem, og derfor skal man ikke være i politik, hvis man ikke tør tage diskussionen. Vi har brug for politikere, der ikke bare flytter sig for den mindste vind og ændrer en lov efter det. I dag har vi efter min mening alt for meget lovgivning. I min optik kunne man meget firkantet sagt godt lave en regel om, at hver gang man indfører en regel, så skulle man droppe to andre.

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste