Økonomi og vækst

Gentagne S-forslag om differentiering lader svarene blafre i vinden

Der kommer en god løsning i morgen, var svaret på problemsager under Helle Thorning.
Nu har Mette Frederiksen jo valgt at skrive Thorning og Corydon ud af den socialdemokratiske historiefortælling, så når hun bliver afkrævet klare svar på sin politik og ikke aner sine levende råd, så er "differentiering" blevet løsningen på alt.

I valgkampen har Mette Frederiksen på foreløbig fire områder foreslået differentiering:

  • Cigaretpriser: Hun vil gøre cigaretter dyrere for unge end for ældre. S vil ikke svare på, hvad aldersgrænsen skal være, eller hvad priserne bliver.
     
  • Pension: Selvom S-forslaget om at give ret til tidlig pension er 4 mdr. gammelt, vil de ikke svare på, om det gælder hovedpersonen i deres kampagne, 59-årige Arne fra Sønderjylland, som de ellers lover en værdig pension. Hvornår skal Arne kunne gå på pension? Får f.eks. sygeplejerskerne også lov til at gå tidligt på pension? Hvem er omfattet, og hvem er ikke?
     
  • Kontanthjælp: S vil ændre kontanthjælpssystemet, så det tager højde for folks forskelle i udgifter så ”rådighedsbeløbet er nogenlunde ens uanset, hvor i landet man bor”. Det betyder, at ydelserne især vil blive hævet i de større byer. Det er lig med højere ydelser til arbejdsløse i ghettoerne.
     
  • Friskoler: S ville først gøre det dyrere at sende sine børn i friskole ved at nedsætte støtten med 350 mio. kr. årligt. Nu vil de differentiere støtten, så nogle friskoler kan beholde det høje tilskud, som Venstre har indført, mens andre friskoler får mindre i tilskud. Men hvilke friskoler rammes?

Mette Frederiksens rådvildhed i pressede situationer kommer med en pris: Det bliver dyrere for skatteyderne, når man differentierer afgifter og ydelser. Det kræver nemlig et administrativt Storm P-system af offentligt ansatte, som skal beregne og behandle klager.

Socialdemokratiet kører kampagne med ordene om at samle Danmark. Men med differentiering splitter man.