Økonomi og vækst

Fremryk investeringer i veje, almene boliger og havvindmøller

Af Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

1. april 2020 kl. 11:29

I Venstre siger vi nu klart, at vi vil have staten til at fremrykke investeringer i veje, almene boliger og havvindmøller. Det skal understøtte vækst, udvikling og arbejdspladser i hele landet – både under og efter den dybe krise, som vi befinder os i.

For lige nu ser det ud til, at Danmark kigger ind i det største økonomiske tilbageslag siden 2. Verdenskrig. Og selv om vi forhåbentlig snart kan være på vej ind i en forsigtig genåbning af landet. Og selv om vi har taget mange initiativer, der holder hånden under dansk økonomi. Så er der brug for flere initiativer, som kan understøtte vækst, udvikling og arbejdspladser.  

En af de brancher, som også er blevet ramt hårdt, er bygge- og anlægsbranchen. En branche, som beskæftiger rigtig mange i alle dele af landet. Og en branche, som tusindvis af håndværkere, betonarbejdere, specialarbejdere, ingeniører og mange andre er afhængige af. Men ordrebøgerne bliver tomme, og mange projekter er sat på pause, mens usikkerheden vokser.

Der er brug for, at vi igangsætter flere anlægsinvesteringer i hele landet. Kommunerne og regionerne er allerede i gang med at levere. Nu er turen kommet til staten, som både kan og skal gøre mere.

Derfor foreslår jeg i dag, at vi fremrykker statslige anlægsinvesteringer for et betydeligt milliardbeløb gennem vej- og trafikprojekter og renoveringer af den almene boligsektor, og at vi sætter ekstra turbo på den grønne omstilling ved at fremrykke etableringen af nye havvindmølleparker. 
 

  • For det første foreslår jeg at sætte gang i en række af de trafikinvesteringer, som regeringen har sat i stå, og som kan igangsættes hurtigt. Det skal understøtte job og arbejdspladser i hele Danmark, men også sikre, at vi på den anden side af den aktuelle krise har en bedre infrastruktur i Danmark, som vil skabe grundlag for flere arbejdspladser og en bedre udvikling i hele landet.
  • For det andet foreslår jeg, at vi afsætter penge fra Landsbyggefonden til at finansiere en række renoveringsprojekter i den almene boligsektor i hele landet. Det skal bl.a. være vigtige energirenoveringer, der kan bidrage til den grønne omstilling og sikre et bedre indeklima i den almene boligsektor – til gavn for beboerne.
  • Og endelig foreslår jeg, at vi fremrykker etableringen af de nye havvindmølleparker, der allerede er taget beslutning om i energiaftalen fra 2018. Dermed kan vi sætte ekstra turbo på den grønne omstilling og samtidig fastholde danske arbejdspladser.

For vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at holde hånden under dansk økonomi og danske arbejdspladser i denne krise. Her kan staten bidrage mere. Venstre er klar.

Læs omtale af forslaget her.

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste