Økonomi og vækst

Ellemann: Tag ansvar, Mette Frederiksen - og drop dit skattesmæk til danskerne

Af Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

Forhandlingerne om en ny udligningsreform har indtil videre været et uskønt og useriøst forløb. Regeringen har tilbageholdt bagvedliggende beregninger samtidig med, at indenrigs- og socialministeren er blevet afsløret i at levere både forkerte og misvisende oplysninger. Det gør mig dybt bekymret.

Den helt nødvendige reform af det kommunale udligningssystem er lige nu til forhandling i Folketinget. For Venstre er det helt centralt, at vi i den kommende tid får fokus på indholdet, så vi reelt skaber et Danmark i bedre balance.
 
Men som det ser ud nu, så gambler regeringen med danskernes tillid til en kommende reform.
 
I over to uger har regeringen bevidst forsøgt at hemmeligholde de bagvedliggende beregninger, data og definitioner. Og samtidig er de blevet afsløret i at have leveret både forkerte og misvisende oplysninger. Det har desværre svækket mulighederne for at lande en god og ansvarlig aftale.
 
Tidligere har regeringen gjort et stort nummer ud af, at statsminister Mette Frederiksen (S) personligt tog sig af udligningsforhandlingerne. Men efter de første overskrifter har vi ikke hørt noget fra hende. Det, synes jeg, er en meget spøjs form for politisk ledelse.
 
Skattestop frem for skattesmæk
Regeringen lægger i sit udspil samtidig op til, at skatten skal stige for helt almindelige danskere. Eksempelvis kan borgere i Lemvig og Lejre se frem til massive skattestigninger med regeringens udspil.
 
Det vil vi ikke være med til i Venstre. For os er det helt afgørende, at skatterne holdes i ro, samtidig med at det er muligt at tilbyde god velfærd i alle kommuner, uanset om det er i byen eller på landet.
 
For Venstre handler det om at skabe et Danmark i bedre balance. Derfor mener vi også, at udligningssystemet skal tilføres flere penge, så vi samlet set får rettet op på den skævhed, vi lige nu oplever.
 
Mette Frederiksens regering har desværre valgt en anden vej. Regeringen lægger nemlig op til at forgylde sine egne borgmestre på Vestegnen på bekostningen af velfærden i andre kommuner. Det skal ske gennem en overbetaling af udlændinge.
 
Det kan Venstre selvfølgelig ikke støtte. Kommuner skal ikke belønnes for at have mange indvandrere på offentlig forsørgelse, men i stedet belønnes for at få folk i arbejde.
 
Venstre er i arbejdstøjet, og vi er klar til at tage ansvar. Og som formand har jeg gjort min stilling klar: Jeg vil hver dag arbejde for, at danskerne slipper så billigt som muligt med Mette Frederiksen som statsminister. Det vil også være mit mål med en kommende udligningsreform. 
 
Venstres hegnspæle i udligningsforhandlingerne:

  • Skattestop frem for regeringens skattesmæk.
  • Tryghed om kommunernes økonomi kræver en samlet løsning – der skal være tryghed og sikkerhed for det ekstraordinære finansieringstilskud
  • Stop for overbetaling af udlændinge.

Læs mere om Venstres udmelding om udligningsforhandlingerne på dr.dk.