Økonomi og vækst

Der er brug for en ny og fleksibel løn-hjælpepakke

Af Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

29. marts 2020 kl. 11:56

Danmark står i en meget alvorlig situation som følge af Corona-krisen. Ledigheden er allerede steget med over 30.000 på kun et par uger. Man kan kun frygte, hvad der sker i en situation, hvor der ikke er sikkerhed om fremtiden, og ingen ved, hvor længe Danmark vil være lukket ned.

Venstre har hele tiden sagt, at vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde hånden under dansk økonomi og danske arbejdspladser. Derfor har vi også allerede taget en række initiativer.

Vi har været med til at gennemføre en hjælpepakke, der bl.a. sikrer en midlertidig kompensation for virksomheders faste udgifter. Og der er indgået en trepartsaftale om lønkompensation til de hårdest ramte virksomheder.
 
Men der er brug for, at vi gør mere. Det, vi allerede har gjort, er ikke nok. For den økonomiske krise er ved at sætte sig. Og vi har ikke råd til at lade stå til.  
 
Derfor har jeg i dag foreslået en helt ny løn-hjælpepakke, som er mere fleksibel og derfor vil kunne gavne mange flere lønmodtagere og virksomheder.
 
Vi kan ikke forhindre alle fyringer og enhver konkurs, men vi kan og skal give en større hjælpende hånd, så vi fastholder flere gode danske arbejdspladser.
 
I øjeblikket er der f.eks. en del virksomheder, som ikke får nok hjælp til at kunne få dækket deres lønudgifter til deres medarbejdere. Derfor har jeg bl.a. foreslået, at vi skal have en højere grænse for lønkompensation, så flere vil benytte sig af ordningen. Konkret foreslår jeg, at man skal kunne få lønkompensation på op til 45.000 kr. om måneden pr. medarbejder.
 
Samtidig kan vi se, at de eksisterende ordninger ikke er fleksible nok. F.eks. må en medarbejder, der er omfattet af lønkompensation, slet ikke arbejde for virksomheden. Men hvis de hårdt ramte virksomheder skal på fode igen, kræver det eksempelvis, at medarbejderne kan være med til at lægge planer for, hvordan virksomheden kommer i gang igen efter nedlukningen.
 
Jeg tror på, at virksomhederne bedst ved, hvordan de kommer gennem krisen – og derfor skal vi også give dem friheden til at tilrettelægge deres arbejde og samtidig holde hånden under dem.
 
Derfor beder jeg regeringen om at indkalde til forhandlinger om en større hjælpende hånd, så vi får dækket nogle af dem, der ikke dækkes godt nok i dag. Venstre er klar.

Som altid drejer det sig om store beløb. Alle partier har allerede tilkendegivet, at vi er klar til at afsætte et trecifret milliardbeløb til yderligere initiativer, der kan holde hånden under danske arbejdspladser.

Det er blevet tid til at tage næste skridt for at holde hånden under danske arbejdspladser og virksomheder. Så vi alle kommer godt gennem krisen.

Læs omtale af forslaget her.
 

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste