En ny verdenskrig: 1939-1945

Her kan du læse om 2. verdenskrig.

 

I 1939 bryder 2. verdenskrig ud. På den ene side er det Aksemagterne: Tyskland, Østrig, Italien og senere Japan. På den anden side er De Allierede: Polen, Storbritannien, Frankrig, Nederlandene og senere Sovjetunionen og USA. Mindre end 20 år efter 1. Verdenskrig er en ny verdenskrig startet.

Forhistorien for 2. Verdenskrigs bygger i høj grad på den fred, der blev sluttet efter 1. Verdenskrig. Med nazisternes magtovertagelse i Tyskland i 1933 er den første trussel mod den europæiske sikkerhed en realitet. Under Adolf Hitlers ledelse ophæves Versailles-traktatens militære bestemmelser, og Tyskland tiltager sig gradvist mere og mere magt.

Med angrebet på Polen i 1939 bryder konflikten ud i lys lue. Storbritannien og Frankrig ser ingen anden udvej end at erklære Tyskland krig. Anden Verdenskrig er dermed startet.

De næste fem år er ikke blot Europa, men store områder i Afrika, Asien, Stillehavet og Mellemøsten kastet ud i en nådesløs krig, hvor de to militærblokke bekriger hinanden med datidens nyeste militære våben. I alle henseender er denne krig mere total end 1. Verdenskrig. Geografisk omfatter krigsbegivenhederne så godt som hele kloden.

De store luftbombardementer ødelægger mange storbyer, og civilbefolkningen bliver i et hidtil uset omfang inddraget direkte i krigshandlingerne. Tabene af menneskeliv er enorme under 2. Verdenskrig.

Det anslås at op i mod 30 millioner mennesker, heraf ca. 6 millioner jøder, mistede livet under den fem år lange krig, der endte med nazisternes endelige nederlag i 1945. Og sammenholder vi tallet med, hvad lederen af Sovjetunionen Stalin havde på sin samvittighed gennem sin regeringsperiode, hvor han også udryddede 30 millioner mennesker, blev 1940'erne og 1950'erne nogle meget blodige årtier for Europa.
 

Links til emnet: