Verden i krig

Her kan du læse om en verden i krig.

 

Fra 1914 til 1918 udkæmpes Første Verdenskrig mellem på den ene side Østrig-Ungarn, Tyskland, Tyrkiet og Bulgarien og på den anden side Serbien, Rusland, Frankrig, Storbritannien og senere USA, Japan og Italien. I løbet af krigen udvikler konflikten sig fra at være et europæisk anliggende til sidst i perioden at omfatte lande fra næsten alle kontinenter.

Baggrunden for Første Verdenskrigs udbrud er mange. De voksende storpolitiske konflikter mellem lande som Tyskland, Frankrig og England, modsatte interesser om kolonierne i Afrika og Asien samt stormagternes konkurrence om råstoffer og eksportmarkeder er alle vigtige at få med for at kunne forklare Krigens begyndelse.

Det berømte mord på det Østrig-Ungarske tronfølgepar i Sarajevo i sommeren 1914 udnyttes til at formulere et fast krav til Serbien og dermed hele den ene blok. Kort tid efter er krigen en realitet, og med flere store slag i både Øst og Vest kæmpes der om hver en meter af Europa. Efter en blodig skyttegravskrig trænges Centralmagterne langsomt tilbage, og med USA's indtrædelse i krigen tipper magten. Over fire års blodig krig afsluttes med fred i 1919 ved den såkaldte Versailles-konference, hvor der efter fredsafslutningen opstår helt nye stater i Europa, og de besejrede blev ydmyget. Grunden til næste Verdenskrig var dermed lagt.

Læs mere om emnet: