Folkeskole og uddannelse

Venstre i regering: Behov for fleksible uddannelser, som passer til erhvervslivet og arbejdsmarkedet

Økonomiminister Troels Lund Poulsen præsenterer regeringens uddannelsesudspil med minister for uddannelse og forskning Christina Egelund (M) og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

3. marts 2023 kl. 10:04

I dag har regeringen præsenteret vores forslag til et nyt og langt mere fleksibelt uddannelsessystem, som skal give studerende mere kvalitet i undervisningstimerne, åbne karriereveje frem for at lukke dem og gøre uddannelserne mere relevante i forhold til erhvervslivet og det arbejdsmarkedet, de skal ud i.  

Desværre er virkeligheden i øjeblikket, at alt for mange studerende oplever en svær overgang til arbejdslivet eller måske slet ikke opnår beskæftigelse inden for det, de har læst.

Det skal vi gøre bedre, så de studerende i langt højere grad oplever, at de får en god og meningsfyldt uddannelse, som passer godt til den karriere, de ønsker at følge.

Med udspillet ”Forberedt på fremtiden 1” foreslår regeringen, at der indføres forskellige længder på kandidatuddannelserne, så det fremover bliver mere fleksibelt, hvor lang en kandidatuddannelse er, alt afhængig af hvilken uddannelse man vælger. Op imod halvdelen af uddannelserne vil blive kortere, men med væsentligt forbedret mulighed for videreuddannelse, bl.a. i form af en yderligere kandidatuddannelse. Andre, særligt højteknologiske uddannelser, vil blive længere end i dag.  

På nogle uddannelser er der eksempelvis brug for et tydeligere arbejdsmarkedssigte, mens der på andre uddannelser er brug for en højere grad af specialisering, inden man rammer arbejdsmarkedet.

Derudover vil regeringen også udvide muligheden for at tage en kandidatuddannelse på deltid, så flere får erfaring fra sideløbende beskæftigelse, mens de tager deres uddannelse.

Og så vil vi også gøre det nemmere at opkvalificere sig hele livet, så man i fremtiden får lettere ved at erhverve sig nye kompetencer.

Med dagens udspil lægger vi op til at investere 950 millioner kroner varigt i universitetsområdet. Universiteterne får flere – ikke færre – midler, end de har i dag. Der er derfor ikke tale om en spareøvelse, men om en kvalitetsøvelse, der sikrer et uddannelsessystem, der passer til fremtidens samfund og arbejdsmarked.

Vi sætter en tyk streg under, at denne regering er en reformregering, der skal fremtidssikre Danmark. For med regeringens udspil kan vi også levere knap 6.000 i øget arbejdsudbud. Og det kommer oveni, at vi allerede har leveret 8.500 indenfor de første måneder, vi har været i regering. Det er omkring 2½ gange mere, end de to sidste regeringsperioder har leveret tilsammen.

Det er vigtigt, at uddannelser er en adgangsbillet til arbejdsmarkedet, så vi kan fastholde Danmarks førerposition i fremtiden. Det er det, vi ønsker at sikre med udspillet.

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste