Minkskandalen

Retsordfører: Justitsministeren må på banen i sms-sag

Retsordfører Preben Bang Henriksen har henvendt sig til justitsministeren for at få sat politiundersøgelse i gang i sagen om de slettede sms'er.

28. oktober 2021 kl. 13:29

Justitsministeren bør sætte gang i en undersøgelse af, om sletningen af sms'er fra minkskandalen er ulovlig. Det mener Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Det er nu blevet afdækket, at fire personer i toppen af Statsministeriet, herunder statsminister Mette Frederiksen, har slettet sms'er, der kan vise sig vigtige for undersøgelsen af minkskandalen.

Alle fire har sat en indstilling til på deres telefon, som automatisk sletter sms'er efter 30 dage. Det vækker hård kritik i Venstre, hvor retsordfører Preben Bang Henriksen sætter spørgsmålstegn ved lovligheden.

Han henviser til Straffelovens paragraf 125 stk 1, der udløser bøde eller fængselsstraf, hvis man "tilintetgør, forvansker eller bortskaffer genstande af betydning for en offentlig undersøgelse".

"Sagen om de slettede sms’er bør derfor være genstand for en politimæssig undersøgelse, og jeg har derfor i dag (torsdag, red.) opfordret justitsministeren til at foranledige undersøgelsen iværksat", siger Preben Bang Henriksen.

minkfarmere har krav på sandheden

Udover statsministeren har også departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martine Justesen og embedsmand Pelle Pape slettet deres sms'er.

Tidligere er det blevet afsløret, hvordan Bertelsen sendte en byge af netop sms-beskeder til den daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet. De kom frem, fordi sidstnævnte ikke havde slettet beskederne.

Og de handlede i høj grad om minksagen og håndteringen af den ulovlige ordre, statsministeren havde sat i gang 4. november 2020. Skal sagen undersøges til bunds, skal de slettede sms'er genskabes, mener Preben Bang Henriksen.

"De mange minkfarmere, der har fået deres livsværk ødelagt, må i den grad have krav på at få ansvaret placeret", siger han.

eksperter må på sagen

Det er stadig uklart, om de slettede sms'er kan genskabes.

Minkkommissionen har sat gang i dette, og Statsministeriet har indvilget i at samarbejde om genskabelsen.

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde mener, at det skal være uvildige eksperter, der står for arbejdet, skriver hun på Twitter.

"Nej, Mette Frederiksen. Du og dine nærmeste rådgivere skal ikke 'forsøge' at genskabe jeres sms’er. De 'skal' genskabes. Og det kan politiets IT-eksperter gøre. Vi har ingen tillid til, at du vil give kommissionen de oplysninger, som de har bedt om", lyder det fra ordføreren.

Preben Bang Henriksen

Retsordfører

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste