Forsvar

Venstre efterlyser forhandlinger om nyt forsvars-forlig

Forhandlingerne om det nye forsvarsforlig skal i gang i hurtigst muligt, mener Venstres forsvarsordfører Lars Chr. Lilleholt. 
 

Af Lars Chr. Lilleholt

7. juni 2022 kl. 13:25

Den nye sikkerhedssituation, vi står i efter Ruslands invasion af Ukraine, betyder, at vi skal genoverveje vores forsvars struktur.

Vi bliver nødt til at koncentrere os mere om vores nærområde. Vores placering i Østersøen og rolle i Arktis.

Det stiller nye krav til det materiel, vi indkøber, og den måde, vi uddanner vores soldater på samt tænker og indretter vores forsvar på. 

Derfor er det vigtigt, at vi kommer i gang med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Men regeringen nøler. Og det er ærgerligt. 

For dermed risikerer Danmark at ryge bagud i køen, når der skal indkøbes forsvarsmateriel, da andre europæiske lande opruster markant i disse måneder.

Finansieringen er fundet, og udfordringerne er kendte. Lad os sikre, at i vi inden udgangen af 2022 har et nyt forsvarsforlig på plads.

 

Venstre er klar til forhandlingerne og vil bl.a. bringe følgende til forhandlingsbordet:

  • Værnepligt og fastholdelse af personel: Rekruttering og fastholdelse af det nødvendige og tilstrækkelige personel er én af Forsvarets store udfordringer nu og på længere sigt. Derfor bør vi bl.a. se på værnepligtens konstruktion, som både kan udvides i antal, længde og indhold – ligesom vi bør se på ligestilling mellem mænd og kvinder.
  • En styrket indsats i Arktis: Der er stærke interesser på spil i Arktis og Nordatlanten, som det bliver stadig sværere at holde regionen fri fra. Udviklingen nødvendiggør, at Danmark øger overvågningen samt sit beredskab og sin militære tilstedeværelse i regionen og styrker vores evne til at operere og overvåge området.
  • Mere fokus på cybertrusler: Truslen fra ondsindede cyberangreb udvikler sig med en hast, der kræver en markant styrkelse af cybersikkerheden, og nye teknologier gør det langt billigere at rette angreb i stor skala mod virksomheder, myndigheder og borgere. Derfor er der behov for at investere massivt i Danmarks evne til at opdage, advare om og beskytte mod cyberangreb - samt til øget rådgivning og støtte.
  • Forsvarschefen skal have helhedsansvaret tilbage: Venstre ønsker, at forsvarschefen gives det overordnede ansvar for planlægning, økonomistyring og ressourceallokering tilbage, som han mistede ved organisationsændringen i 2013.  Det ønsker vi for at give forsvarschefen og Forsvarskommandoen en højere grad af selvstændighed og noget armslængde ift. det politiske niveau. Han skal have helhedsansvaret for Forsvaret tilbage.

Lars Chr. Lilleholt

Forsvarsordfører

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste