Sundhed og velfærd

Udspil: Dyrere cigaretter - færre skal ryge

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han her til middag i Kolding præsenterede udspillet om bl.a. dyrere cigaretter. Foto: Jens Astrup.

Tidligere lå en dyne af røg over de fleste steder, hvor danskerne var samlet. Siden sundhedsminister Lars Løkke i 2007 tog initiativ til rygeloven, er antallet af rygere dalet.

Vi har igangsat en flerårig kampagne med fokus på unge. Målet er første røgfri generation i 2030. Indsatsen virker, men det går langsomt. Derfor har statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag præsenteret en ny 9-punktsplan. Det er sket på Kræftens Bekæmpelses repræsentantskabsmøde i Kolding.
 
Planen indeholder forslag til en række stramninger:

Cigaretter skal være dyrere og koste lige over 60 kr.. pr. pakke. Tobak skal placeres under disken, så børn og unge ikke ser varerne. Og Venstre vil forbyde salg af tobak på uddannelsesinstitutioner.

Debatten har raset længe. Så hvorfor har Venstre ikke for længst meldt ud, at vi vil have dyrere cigaretter? Men det har vi faktisk gjort. Nu sætter vi også pris på. Vi er nemlig i valgkamp og kan klart sige, hvad Venstres plan er.

”Jeg har stået i spidsen for en regering med tre partier, der ikke har kunnet levere et samlet svar på det”, sagde Løkke forleden.
 
For sandheden er, at uden enighed med sit parlamentariske grundlag går det ikke. Og det gælder på alle områder.
 
Mette Frederiksen er kommet med en uklar udmelding: Hun åbner for en såkaldt aldersdifferentieret tobakspris, hvor man kan få seniorrabat på cigaretter. Ja, så bliver der da virkelig kontakt mellem generationerne, når bedsteforældre kan få rollen som sidegadehandlere med ulovligt salg til unge … Og hvordan skal sådan et system konkret fungere? Det vil blot føre til mere bureaukrati og papirnusseri.

Venstre har fremlagt en konkret plan: Færre skal ryge. Vi skal have den første røgfri generation om 11 år. Det skylder vi de kommende generationer. 

Der er forskel i politik. Også når det gælder viljen til at skabe en røgfri fremtid.