Økonomi og vækst

Økonomiministeren til EU-rådsmøde i Bruxelles

Økonomiminister Troels Lund Poulsen til EU-rådsmøde i Bruxelles

20. januar 2023 kl. 19:16

I denne uge havde Venstres Troels Lund Poulsen sin første rejse som økonominister til et EU-rådsmøde i Bruxelles. Her mødtes han med EU’s økonomi og finansministre for at drøfte den økonomiske situation i Europa.

Tirsdag løb det såkaldte ECOFIN-møde, som det hedder, når EU’s økonomi- og finansministre er samlet til rådsmøder, af stablen. EU-rådet er det ene af EU’s to lovgivende kamre, hvoraf det andet er Europa-Parlamentet. Når ny politik og lovgivning bliver til i EU, bliver det som oftest behandlet både i Rådet og i Europa-Parlamentet.

Tidligt tirsdag morgen, inden ECOFIN-mødet, mødtes de liberale økonomi- og finansministre fra den liberale europæiske gruppe, Renew Europe, som Venstre er en del af i Europa-Parlamentet. Det er et fast formøde blandt ligesindede liberale ministre, og møderne ledes af Venstres Morten Løkkegaard, der er gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet og næstformand i Renew Europe.

Blandt deltagerne til de liberale møder er – foruden Troels Lund Poulsen og Morten Løkkegaard – bl.a. den tyske finansminister, Christians Lindner, fra det tyske liberale parti FDP, og den franske finansminister, Bruno Le Maire. Derudover deltager den tyske formand for den Europæiske Investeringsbank, Werner Hoyer, også fra FDP, i møderne.

I alt er der ni liberale økonomi- og finansministre i EU’s ministerråd, og den liberale gruppe er derfor en stor og vigtig stemme i EU. Derfor er formøderne vigtige for koordination mellem de ni lande, når de skal forhandle om lovgivning med de øvrige konservative og socialistiske ministre til ECOFIN-møderne.

Til ECOFIN-møderne behandler økonomi- og finansministrene rammerne for EU’s økonomiske politik og EU-landenes finanspolitikker. Ved møderne er det Troels Lund Poulsen, der som økonominister repræsenterer Danmark og den nye regering. ECOFIN-møderne handler bl.a. om den økonomiske politik i EU, de fælles regler for underskud og statsgæld og de økonomiske tiltag, som EU måtte beslutte.  

I denne uge handlede det om den amerikanske Inflation Reduction Act, der er et omfattende statsstøtteprogram, som USA har iværksat for at imødegå konsekvenserne af den nuværende økonomiske situation. Det har rejst spørgsmålet om et europæisk modsvar, fordi det kan rykke investeringer væk fra Europa og samtidigt svække europæiske virksomheders konkurrenceevne over for de amerikanske. Sammen med en række andre lande er Danmark, anført af Venstre, blandt dem, der taler imod at åbne statsstøttesluserne og for at stå på en ansvarlig økonomisk politik.

Derudover skulle ministrene drøfte udsigterne for europæisk økonomi i 2023.

EU’s økonomi- og finansministre mødes ca. en gang om måneden og er dermed de ministre, der mødes oftest. Møderne foregår oftest i Bruxelles, men der er også tradition for, at ministrene hvert halve år mødes én gang i Luxembourg og én gang i det land, der har EU-formandskabet. Lige nu har Sverige EU-formandskabet, og derfor skal EU’s økonomi- og finansministre mødes i Stockholm til april. 

Du kan læse mere om ECOFIN-arbejdet på Europa-Kommissionens hjemmeside.

Troels Lund Poulsen

Formand for Venstre, vicestatsminister og forsvarsminister

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste