Udenrigspolitik

Lars Løkke Rasmussen: Vi må aldrig give køb på vores frie samfund

Af statsminister Lars Løkke Rasmussen

Søndag morgen blev jeg ringet op på Færøerne med den triste besked om, at et forfærdeligt terrorangreb havde ramt Sri Lanka. Kort tid efter fik jeg information om, at der var tre dræbte danskere - og at de var fra samme familie.

Det ramte mig hårdt. En familie revet itu på få sekunder, i hvad der senere har vist sig at være en bestialsk terrorhandling. Så helt ufatteligt grusomt.

Derfor afbrød jeg min påskeferie og tog hjem for på vegne af hele Danmark at udtrykke sorg og kondolere de berørte, som lige nu gennemgår den værst tænkelige tid.
 
De danske myndigheder og den danske regering følger udviklingen i Sri Lanka tæt. Og vi bistår i disse dage både ofre og pårørende bedst muligt. 
 
I Sri Lanka er mange blevet dræbt og kvæstet i en terroraktion, som ramte kirker og hoteller. Familier på påskeferie, kristne i gang med at fejre påskens budskab, og uskyldige i færd med deres gøremål.
 
Kort sagt: Fredelige mennesker i færd med fredelige gøremål. 
 
Det er umuligt at sætte sig ind i det mareridt, de berørte går igennem lige nu. Det er så uendeligt trist og forfærdeligt at tænke på de familier, der er blevet slået itu. Mennesker, der uden varsel har mistet deres kære.

Smerten er ubærlig. Og her til morgen forlyder det, at yderligere to danskere er savnet.

Jeg kan kun fordømme disse modbydelige terrorhandlinger, der bygger på et sygt menneskesyn. Et menneskesyn, som kun eksisterer i de mørkeste afkroge af menneskets sind. Som udtrykker foragt for helt almindelige folks gøren og laden. Og som formørker og forpurrer fredelig sameksistens.
 
Det fylder mig med smerte og sorg. Men også med vrede. Når feje terrorister forsøger at trække skel mellem tro og livsstil, trækker de i virkeligheden et helt andet skel - nemlig et skel mellem vold og fanatisme og fred og medmenneskelighed.
 
De principper og leveregler, som frie demokratiske samfund som det danske bygger på, må vi aldrig nogensinde tage for givet. Og derfor må vi altid bekæmpe fanatismen og den voldelige ekstremisme i alle dens former, uanset hvor vi møder den.