2009: Fogh bliver Natos generalsekretær


Allerede ved sin tiltrædelse som statsminister i 2001 gav Anders Fogh Rasmussen udtryk for, at den nye VK-regering ville føre en langt mere aktivistisk udenrigspolitik.

I kølvandet på terrorangrebet på USA den 11. september 2001 blev starten af 00'erne turbulente. Allerede den 14. december 2001 stemte et stort flertal i Folketinget for forslag B 37 om dansk militær deltagelse i den internationale indsats mod terrornetværk i Afghanistan.
Den 21. marts 2003 vedtog Folketinget beslutningsforslag B 118 om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak.
Som følge af Danmarks internationale engagement opnåede statsminister Anders Fogh Rasmussen stor respekt og anerkendelse, og i 2008 ville rygter vide, at statsministeren var kandidat til stillingen som Nato's generalsekretær.

Efter måneders spekulationer fik Anders Fogh Rasmussen i april 2009 officielt tilbudt jobbet som Nato's generalsekretær. Den 4. april blev han udnævnt, hvilket straks fik stor betydning både for dansk indenrigspolitik og Venstres ledelse