1998-2001: Det lange seje træk

Efter det dramatiske valg i marts 1998, hvor Venstre tabte med en snæver margin, overlod Uffe Ellemann-Jensen formandsposten til Anders Fogh Rasmussen. Skiftet blev gennemført i erkendelse af, at der måtte et langt sejt træk og et stilskifte til, hvis Venstre næste gang skulle kunne vinde valget.
De kommende år arbejdede formand Anders Fogh Rasmussen tæt sammen med partisekretær Claus Hjort Frederiksen om at lægge en ny strategi.

Under Nyrup var der i disse år store problemer med et stigende skattetryk, en udlændingepolitik, der var ude af kontrol og massive ventelister på sygehusene. Venstre valgte at markere sig på disse områder. Kronjuvelen blev dog lanceringen af skattestoppet.

I samme periode oplevede statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) en massiv folkelig vrede. Forud for valgkampen i marts 1998 havde han lanceret efterlønsgarantien med ordene: "Så længe jeg sidder med regeringsansvaret, så vil der ikke blive rørt ved efterlønnen". Men efter valget så regeringen sig dog nødsaget til - på trods af valgløfter og garantibeviser - at ændre ordningen. Medier og menigmand betegnede løftebruddet som en direkte løgn, og Socialdemokratiet kom sig aldrig oven på sagen.