Forsvar

Ny samarbejdsaftale med USA styrker Danmarks forsvar og sikkerhed

Af Troels Lund Poulsen, forsvarsminister og Mads Fuglede, forsvarsordfører

20. december 2023 kl. 10:15

I en udfordrende tid er det afgørende, at vi i Danmark har de optimale betingelser for at sikre vores frihed og sikkerhed. Derfor styrker vi vores tætte samarbejde med USA, og åbner op for mere permanent amerikansk militær tilstedeværelse i Danmark.

For der er ingen tvivl om, at det er USA og NATO, som er garanten for Danmarks sikkerhed.

Regeringen og Venstre har indgået en 10-årig forsvarsaftale med USA, der åbner for at placere amerikanske tropper og materiel på tre udvalgte militære steder i Danmark. Det vil være på Forsvarets lokaliteter i Karup, Skrydstrup og Aalborg. Placeringen af tropper og materiel på dansk jord vil ske i tæt dialog med det danske forsvar, samtidig med at alle internationale forpligtelser overholdes.

Aftalen giver os ikke kun en øget militær styrkeposition, men åbner også op for øget samarbejde med USA om specifikke aktiviteter og militærøvelser. Med denne aftale sender vi et kraftigt signal om dansk forsvarsstyrke i en tid med ustabilitet i Europa.

Aftalen med USA skal ses i relation til det nye forsvarsforlig, hvor vi øger forsvarsbudgettet med ca. 155 mia. kr. Gennem investeringer, både materielt og i vores alliancer, styrker vi Danmark til fremtidens udfordringer.

For trusselsbilledet i Danmark er blevet mere komplekst. Det er ikke kun truslen fra Rusland, der puster os i nakken. Vi oplever desværre også, hvordan terror- og cybersikkerhedstruslen presser på. Der er derfor mere end nogensinde før behov for at opruste dansk forsvar.

Nu tager vi det næste skridt og intensiverer samarbejdet med USA. Det er afgørende, at vi kan stå sammen skulder ved skulder både på dansk jord og i NATO for at sikre danskernes sikkerhed for både nuværende og fremtidige generationer.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste