Taler

Morten Dahlins tale til Folketingets afslutningsdebat

Af Morten Dahlin

2. juni 2023 kl. 10:07

Venstres politiske ordfører Morten Dahlins tale ved Folketingets afslutningsdebat onsdag den 31. maj 2023.

Det talte ord gælder.

Hold da op. Det har godt nok været et vanvittigt halvt år.

Jeg havde aldrig troet, at jeg i dén her grad skulle gå på kompromis med mig selv og tilsætteside alt, hvad jeg plejede at kæmpe for.

Til tider har jeg totalt mistet overblikket, og søvnløse nætter. Dem er der mange af. Helt ærligt: Nogle gange har jeg haft svært ved at genkende mig selv.

Men sådan må det jo være, når man vælger…

At sætte et barn i verden.

Jeg er nemlig blevet far til en fantastisk, lille pige. Det er skønt. Men også hårdt.

Og så sætter det tingene i perspektiv. Det er svært at tage hjemmefra om morgenen. Særligt når jeg ved, jeg ofte først er hjemme igen, når hun sover.

Så hvorfor gør jeg det egentlig?

Jeg gør det, fordi jeg tror på, at jeg kan spille en lille rolle i at skabe en bedre fremtid for min datter.

Det er derfor jeg er i politik. For at gøre en forskel.

Det er også derfor, jeg er Venstre-mand. For det ligger i Venstres DNA, at vi tror på, tingene kan blive bedre.

Vi skal ikke fra Christiansborg detailstyre det. Men vi skal skabe rammerne, så danskerne i forpligtende, frivillige fællesskaber kan rykke samfundet i den rigtige retning.

Det kræver så selvfølgelig, at der også her i Folketinget er nogle, der tager ansvar for at skabe de rigtige rammer. Nogle, der vil gøre en forskel.

Det vil Venstre.

Man kan bare se på den seneste finanslov. I de 3,5 år med den tidligere røde regering var der nul blå partier med i regeringens finanslovsaftaler. Nul.

Med Venstre i regering har vi flyttet den økonomiske politik, så hele tre blå partier kunne se sig i årets finanslov. Det er et bevis på, at noget har flyttet sig.

Venstre gør en forskel.

Lad mig fremhæve én ting fra finansloven:

I Venstre mener vi at danskerne skal have lov at beholde nogle flere af deres egne penge. Det gælder både lønmodtagerne, de selvstændige og virksomhederne.

Med 90 røde mandater var der udsigt til det modsatte.  

Derfor tog vi ansvar. Gik i regering. Og allerede i første finanslov kom der en skattelettelse på én milliard kroner til virksomhederne, der nu – i stedet for at aflevere dem til skattefar – kan bruge pengene på at energirenovere og på at forbedre Danmarks store og små bysamfund.

Venstre gør en forskel.

Det gør vi også for Gert.

Han 68 år, han er fra Grindsted og han arbejder stadig som murer, selvom han har nået pensionsalderen. Folk som Gert fortjener en stor tak, og vi skal være meget bedre til at holde vores dygtige seniorer på arbejdsmarkedet.

Gert gør præcis, hvad vi beder ham om: Tager en ekstra tørn på jobbet. Men i dag bliver han økonomisk straffet for sin indsats, fordi han bliver modregnet i sin pension. Det giver ikke mening, der er ikke i orden, det SKAL kunne betale sig at arbejde.

Derfor gør vi noget ved det. I morgen fjerner vi modregningen for arbejdende pensionister. Vel at mærke med tilbagevirkende kraft fra årets begyndelse. 50.000 arbejdende pensionister vil i gennemsnit få 30.000 kroner ekstra om året ved at blive på arbejdsmarkedet.

Vi gør en forskel. For folk som Gert.

Også for unge sker der forbedringer.

I Venstre kæmpede vi imod aftalen om tvangsfordeling af gymnasieelever. Det gjorde vi, fordi Marcus fra Karlslunde ikke skal tvinges hen på en anden skole, fordi hans forældre tjener for meget eller for lidt.

Det er ikke forældrenes pengepung, der skal afgøre, hvor han må gå i skole.

Derfor tog vi ansvar. Vi gik i regering og derfor – og kun derfor – er aftalen om tvangsfordeling nu afskaffet og det frie skolevalg er tilbage.

Vi gør en forskel. For unge som Marcus.

Når Marcus er færdig med gymnasiet, skal han jo finde noget at lave. Måske skal han ind og springe soldat.

Og det bliver en markant anden oplevelse, end da jeg selv aftjente min værnepligt.

Med regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig har vi nu EN-DE-LIG en plan, der sikrer, at vi kan leve op til det økonomiske løfte, vi har givet vores NATO-allierede.

Det betyder, at vi kan renovere kasernerne, at vi kan styrke og forlænge værnepligten og at vores dygtige soldater kan få det nødvendige isenkram.

Og så vil vi stadig levere massiv støtte Ukraines frihedskamp.

Vi gør en forskel. For Danmarks sikkerhed og Europas frihed.

Selvom meget i vores sundhedsvæsen går godt, er der også her brug for forbedringer. Alt for mange venter nemlig alt for lang tid på behandling.

Helt ærligt: Det kan vi ikke være bekendt. Det skal vi gøre bedre.

Venstres sundhedsminister har allerede sikret at private aktører – til en lavere pris – kan behandle flere patienter. Det vil sikre, at flere danskere bliver behandlet til tiden. Det skylder vi dem.

Samtidig giver den stærke danske økonomi os nu mulighed for, at vi kan foretage en massiv investering i kræftbehandling. Så de, der bliver ramt af kræft, får en bedre og hurtigere behandling. Så flere forhåbentlig overlever den forfærdelige sygdom.

Vi gør en forskel. For patienterne.

Her vil jeg gerne lige stoppe op og bringe en advarsel.

Jeg er nemlig meget bekymret for den reformangst, der spreder sig her på Christiansborg. Både hos røde OG hos blå partier.

Fordi den danske økonomi står stærkt, konkurrerer partier fra højre til venstre om, hvem der hurtigst kan aflyse – og endda tilbagerulle – ansvarlige reformer.

Men angsten for reformer bygger på en forfejlet analyse.

For reformer handler ikke kun om penge. Det handler om mennesker.

På flere sygehuse står senge tomme. Ikke fordi der mangler patienter eller penge. Men fordi sygeplejerskerne ikke er der.

I det private erhvervsliv må de konstant takke nej til ordrer, fordi de ikke kan finde den nye medarbejder de mangler.

Reformer handler derfor ikke om tørre tal i et regneark. Reformer handler om, at skaffe flere elektrikere, ingeniører og programmører til vores virksomheder.

Om at skaffe flere pædagoger til at passe godt på vores børn. Og om at skaffe flere uddannede medarbejdere til vores sygehuse, så vi får verdens bedste sundhedsvæsen.

Derfor er reformer den rette vej at gå, hvis vi fortsat vil kunne gøre en forskel.

Og det vil Venstre. For vi er slet ikke færdige. Vi er kun lige begyndt.

Vi kommer til at sænke skatten for de familieejede virksomheder der har tjent Danmark i generationer.

Venstre gør en forskel

Vi kommer til at sænke skatten for 3 millioner lønmodtagere og selvstændige.

Venstre gør en forskel

Vi kommer til at halvere topskatten for 250.000 hårdtarbejdende danskere

Venstre gør en forskel

Vi kommer til at indføre en arbejdspligt, så indvandrere, der kommer til Danmark skal arbejde for deres ydelse.

Venstre gør en forskel

Vi kommer til at implementere flere grønne aftaler, som den der netop er indgået om havvind.

Venstre gør en forskel

Og det tror jeg, at danskerne forventer af os alle sammen herinde i folketingssalen. Jeg tror de forventer at vi gør en forskel.

Men det gør man ikke bare ved at brokke sig på sociale medier eller sætte sig over i hjørnet med korslagte arme og sige NEJ NEJ NEJ.

Det gør man ved at sige JA og tage ansvar.

Det gør vi i Venstre. Er det altid lige elegant? Næ. Får vi altid alting igennem præcis som vi gerne vil have det? Nej.

Men når jeg kysser min datter farvel om morgenen, så ved jeg med mig selv, at når jeg kommer på arbejde, så er jeg med til at gøre en forskel.

Ved at trække Danmark i den rigtige retning, hvor frivillige fællesskaber bliver styrket, hvor det enkelte menneskes frihed står centralt og hvor økonomien er så stærk, at vi kan være med til at gøre en forskel for virksomhederne, for de ældre, for de unge, for Forsvaret og for patienterne.

Det er i bund og grund det, det handler om for os i Venstre: At gøre en forskel.

Tak for ordet.

Venstre gør en forskel

Venstre har i mere end 150 år kæmpet for at gøre en forskel for Danmark, for dig, for din familie, og for virksomhederne. Vi tager ansvaret, også når det er svært og kræver politisk mod.  

Sådan gør vi en forskel

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste