Taler

Jakob Ellemann-Jensens tale til Folketingets åbningsdebat 2022

6. oktober 2022 kl. 18:50

Genlæs Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens tale ved Folketingets åbningsdebat 6. oktober 2022.

DET TALTE ORD GÆLDER.

 

Ruslands krig mod Ukraine, mod friheden og mod landes ret til at bestemme selv, har mindet os alle om, hvor dybt, dybt afhængige vi er af verden omkring Danmark.

Putin har kastet Rusland ud i en krig på flere fronter.

Han smider bomber, dræber civile og forsøger at ødelægger Ukraine. Og så forsøger han efter bedste evne at skabe kaos, social uro og økonomiske problemer for resten af Europa.

Det er et mørkt kapitel i Europas historie. 

I Putins kamp mod friheden er energien hans bedste våben. Det kan mærkes. Og det er med til, at inflationen buldrer derud af i Danmark.

Men selvom om mange lige nu er bekymret for fremtiden. Så skal der ikke være nogen som helst tvivl om vores modsvar.

For vi skal ikke lade os skræmme. Vi skal ikke reagere i panik. For det er netop den angst, som Putin ønsker, at vi skal føle. Og han skal aldrig have lov til at vinde. 

I stedet skal vi stå fast.

Vi skal gøre os uafhængige af russisk gas hurtigst muligt ved at sætte fart under den grønne omstilling.

Og vi skal fortsætte med at støtte Ukraines frihedskamp.

For det er også vores frihedskamp.

I Danmark skal vi i gang med at opruste vores eget forsvar. Putin skal vide, at vi mener det alvorligt. Og vores allierede skal vide, at vi mener det alvorligt. 

Derfor er det mig også helt ubegribeligt, at vi ikke er i gang med at forhandle et nyt forsvarsforlig. Hvad venter vi på? Jeg troede, vi lavede en aftale om det for et halvt år siden med det nationale kompromis.

Det er et svigt af ånden og samarbejdet i det nationale kompromis. Og det er en gave til Putin, at regeringen sidder på hænderne. 

Derfor vil en ny borgerlig regering indkalde til forhandlinger hurtigst muligt.

Vi har ikke mere tid at spilde. 

***

Det har vi heller ikke, når det kommer til at hjælpe danskerne gennem en svær tid. For et nyt Folketing skal også være klar til at hjælpe danskerne og danske virksomheder gennem en hård og dyr vinter.

Min indbakke er fyldt med henvendelser fra danskere, der er bange for at gå fra hus og hjem, fordi de ikke længere kan få økonomien til at hænge sammen længere.

Det bekymrer mig dybt. Det bør bekymre os alle.

For inflationen er et politisk våben, som lige nu bliver brugt imod danskerne og europæerne.

Og selvom jeg som liberal mener, at det er en uvane, at staten skal løse alle problemer for os, så er i jeg ikke et sekund i tvivl om, at vi politisk er nødt til at skærme de danskere, der rammes særligt hårdt af inflationen.

For vi befinder os i noget, der bedst kan beskrives som en økonomisk krig.

Vi har allerede taget flere initiativer i Folketinget. Og der kommer sikkert flere forslag i valgkampen til, hvordan vi skal håndtere inflationen.

Lad mig derfor slå fast, at I Venstre er vi klar til at diskutere det hele, så vi sammen kan finde ansvarlige løsninger, der sikrer at vi kommer igennem vinteren, og at Europa står samlet overfor Vladimir Putin. 

***

Når vi taler om, at det bliver dyrere at være dansker, så er der en ubehagelig sandhed som regeringen helst vil ignorere.

For virkeligheden er, at regeringens politik har gjort det sværere for danskerne at komme igennem den økonomiske krise.

Alt for mange danskere er blevet fattigere med regeringens politik. 

En helt almindelig familie kan risikere at skulle betale flere tusinde kroner ekstra i skatter og afgifter om året som følge af regeringens politik.

Det siger sig selv, at det rammer særlig hårdt i tider som disse. 

Danskerne har ikke råd til fire år mere med Socialdemokratiet. 

Vi har brug for en anden retning. Vi har en økonomisk ansvarlig regering igen.

For den går ikke længere.

Der er brug for en ansvarlig vej ud af krisen, hvor vi sænker skatterne for folk i arbejde. Og hvor vi skaber tryghed om danskernes og danske virksomheders økonomi med et skattestop.

***

Valgkampen kommer i høj grad til at handle om inflationen. Men god krisehåndtering handler også om at løfte blikket og kigge frem.

Når vi i dag har mulighed for at reagere på den økonomiske krise, så er det fordi regeringer, før denne har rustet dansk økonomi til at stå imod.

Tak til de regeringer, som tog et politisk ansvar for det.  

Derfor bliver valgkampen også nødt til at handle om, hvordan vi ruster Danmark bedst til fremtiden. 

***

En ny borgerlig-liberal regering vil gennemføre reformer, der lader danskerne beholde flere af deres egne penge, og som sikrer gode vilkår til dansk erhvervsliv.

Vi vil øge ambitionsniveauet og få endnu flere i arbejde og gøre Danmark rigere. Det vil være vores fundament. 

Vi vil også gøre gevinsten større, når en offentlig ydelse skiftes ud med et arbejde. I stedet for at hæve ydelserne, som Socialdemokratiet har gjort, vil vi sikre, at det kan betale sig at arbejde - og at man forsørger sig selv, når man kommer til Danmark. 

Vi vil føre en ansvarlig og realistisk politik, hvor vi investerer i velfærden, så pengene følger med, når vi bliver flere ældre og flere børn i Danmark.

Så vi kan sikre en tryg start på livet – og en værdig alderdom med sundhedspleje i verdensklasse, når man bliver gammel.

Så vi kan give psykiatrien et løft og så vi kan investere i gode uddannelser – uanset om du skal gå på erhvervsskole eller universitetet. 

Vi vil også investere markant i den grønne omstilling. Det er en investering i vores fremtid. I vores frihed og vores uafhængighed af lande, som vil os det ondt.

Danmark skal være et grønt foregangsland, som tager ansvar for klimaet.

Vi skal være et land, som kigger ud mod verden, og som derfor opfinder og udvikler de løsninger, der er brug for i hele verden.

Til gavn for hele planeten – og til gavn for os selv.

***

En ny borgerlig-liberal regering vil også tage et opgør med den politiske bedrevidenhed, som har bredt sig de seneste tre år.

Et nyt flertal på Christiansborg skal igen have tillid til, at danskerne godt selv kan træffe deres egne valg.

Vi skal styrke det personlige ansvar og skrue ned for statslig topstyring og detailstyring. 

Der er brug for at give danskerne mere frihed og flere muligheder.

Vi politikere ved ikke, hvor det er bedst for det enkelte unge menneske at gå i gymnasiet henne. Det gør de unge selv.

Vi ved ikke, hvordan det er bedst for den enkelte ældre at bo. Det gør de ældre og deres pårørende.

Og sådan kunne jeg blive ved.

Hvad enten vi taler om unge eller ældre. Familier eller enlige. Danskere i arbejde eller studerende. I lejligheder eller huse. I byen eller på landet.

Opgaven for os politikere bør i stedet være at sikre, at danskerne har valg at træffe uanset hvor de bor - og friheden til at gøre det. 

Det vil være min ledestjerne som statsminister. For jeg ønsker ikke at styre Danmark. Jeg ønsker at lede vores land. 

***

Danmark har brug for et nyt lederskab. Vi har brug for en ny borgerlig-liberal regering.

En regering som er klar til at lede os gennem kriser, som den vi står i. 

Uden at gå i panik - uden at være magtfuldkommen.

En regering som er klar til at tage ansvar. Både når det går godt. Og når der bliver begået fejl. Som ikke skubber embedsmændene foran sig, eller gemmer sig for de kritiske spørgsmål.

En regering, der lytter til andre – og som tænker sig om, inden den handler.

Jeg er klar til at stille mig i spidsen for den regering. Jeg har forberedt mig på det i tre år.

Det har aldrig handlet om at søge magten, selvom vi taler meget om den i Folketinget. For mig handler det om at tage ansvar, og om at stille op for sit land. Det handler om at gøre noget for andre, og for Danmark. Det er jeg klar til som statsminister.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste