Landdistrikter

Færre regler skal give mere levende bymidter

Af Louise Schack Elholm

6. oktober 2023 kl. 14:23

Som et forsøg på at skabe endnu bedre muligheder for at bo, leve og uddanne sig udenfor landets største byer, har regeringen netop udvalgt 14 byer, der skal fritages for regler og lovgivning, der kan gære det vanskeligt at udvikle nogle af vores mindre byer.

Det drejer sig bl.a. om, at man i de pågældende kommuner skal kunne oprette velfærdscentre, at man skal kunne dispensere fra lokalplaner, hvis disse står i vejen for gode tiltag i bymidten, og ligeledes skal kommunen i højere grad udleje sine lokaler på markedsvilkår, så private erhverv i højere grad kan operere i bymidten.

I første omgang har regeringen udvalgt 14 byer, der skal frisættes.

Det drejer sig i første omgang om Assens, Faaborg, Grindsted, Hornslet, Ikast, Nordborg, Nykøbing Sjælland, Odder, Otterup, Rødekro, Rønne, Sakskøbing, Støvring og Vamdrup.

Jeg er personligt meget glad for forsøgsordningen, og jeg tror, den vil sikre, at vi kan udvikle vores mindre byer. Levende og attraktive bymidter i er med til at sikre sammenhængskraft i vores landdistrikter og er med til at stimulere vækst for hele oplandet. Derfor er det helt afgørende, at vi i aftalekredsen nu har fået endeligt udvalgt 14 bymidter, der skal indgå i forsøgsordningen.

Jeg tror, at det vil gavne de mindre byer, at vi nu sætter dem fri af eksisterende regler og lovgivning, så de kan finde nye veje til at skabe mere liv i bymidten, hvor der kan være udfordringer, fordi danskernes handelsmønstre ændrer sig.

Til forsøgsordningen er der afsat 25 mio. kr. årligt i 2024-2027, der bl.a. skal bruges som medfinansiering af fornyelse af bymidterne, og ligeledes er der i 2024 afsat yderligere 30 mio. kroner til medfinansiering af placering af lokale velfærdsfunktioner i bymidten.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste