Blå Bog

Blå Bog: Thomas Danielsen

28. november 2023 kl. 10:16

Mit første job var… at slå græsset i parken og på boldbanerne som 12-årig på den højskole, jeg boede ved siden af. Herfra kaprede jeg flere opgaver til mig. Blandt andet vaskede jeg gulvet i hallen og arbejdede som opvasker i køkkenet. Mit første fuldtidsjob var, da jeg kom i lære som lastvognsmekaniker. 

Hvis ikke jeg var politiker, var jeg… formentlig beskæftiget inden for noget økonomi. Efter jeg fik mit svendebrev som lastvognsmekaniker tog jeg nemlig en bankuddannelse i Holstebro. I Holstebro kom jeg dog tidligt ind i kommunalpolitik, så efter mange år i politik er det nu svært at forestille sig at arbejde med noget andet. 

Jeg er politiker, fordi… jeg godt kan lide at gøre en forskel. Jeg har altid sat spørgsmålstegn ved, hvorfor ting gøres, som de gør. Og hvis noget gøres uhensigtsmæssigt, har jeg en naturlig trang til at gøre noget ved det. Det gjorde jeg allerede på min uddannelse, hvor jeg var en del af elevrådet. Den trang har fulgt mig, og det er nok i sidste ende hovedårsagen til, hvorfor jeg ikke kunne nøjes med et følge politik fra sidelinjen.

Min hjertesag i politik er… et Danmark i balance. Det er altid min førsteprioritet i alt, hvad jeg foretager mig. Som transportminister er det vigtigt for mig konstant at forholde mig til, hvordan situationen står til hele Danmark, altså både i de alleryderste landdistrikter og i vores større byer. Det arbejde, som jeg har ansvaret for, skal fungere alle steder. Det kræver sommetider, at vi differentierer lovgivningen. Udgangspunktet på vores småøer er noget andet end i vores byer, ligesom lovgivningen også bør være det.

Det arbejde, som jeg har ansvaret for, skal fungere alle steder. Det kræver sommetider, at vi differentierer lovgivningen. 
Thomas Danielsen, Transportminister

Jeg er en del af Venstre, fordi… jeg er vild med frihedstanken. At man har tillid til det enkelte menneske. Jeg tror på, at man kan skabe de bedste løsninger gennem civilsamfundet – og ikke gennem en stat, der er altomfavnende. Et konkret eksempel kunne være den for nyligt foretagne liberalisering af taxaloven, som kan omsættes til, at jeg har ophævet taxaloven på de af vores øer, som er mindre end Bornholm. Her er reglerne ganske enkelt blevet fjernet. Jeg tror på, at den enkelte øboer og det enkelte øsamfund godt selv kan få samkørsel til at fungere ved at hjælpe og have tillid til hinanden. Vil man gerne kunne komme rundt i hele Danmark, nytter det ikke noget, at der er de samme regler i byerne som på vores øer. 

Venstre er for mig en arbejdsplads… som sikrer et Danmark i balance. Faktisk tænker jeg på Venstre som mere end en arbejdsplads. Jeg tænker mere på Venstre som en nerve eller en muskel, der er præget af frihedsværdier og hensyntagen med plads til alle. Man er en del af Venstre, fordi man har lyst til det og brænder for Venstres værdier. De ansatte i Venstre og det politiske lag arbejder side om side, ligesom vi har mange hyggelige arrangementer sammen på tværs. Det gør Venstre til et rart fællesskab at være en del af.

Når jeg skal koble af… tager jeg til Vestjylland. Der er jeg stort set altid, når jeg har fri. Her nyder jeg at gå på jagt eller sejle en tur i min sejlbåd. Sommerferierne går næsten også altid med lystsejlads i sejlbåden. 

Mine kollegaer ville nok blive overrasket over, at jeg… elsker middagsselskaber og alt, hvad det indebærer. Jeg elsker alt, hvad der hedder gæster, at dække et flot bord og at lave god mad. Jeg synes i bund og grund, at det er en fornøjelse at kunne kræse om ens gæster. 

Jeg ville ønske, jeg var bedre til… at trække stikket. Jeg har altid arbejdet enormt meget. Også før jeg var i politik, hvor jeg kørte lastbil om dagen og arbejdede på en tank om aftenen. Alle ferier blev også brugt på arbejde. Her kunne jeg godt have ønsket mig, at jeg også havde nået at stoppe op og rejst noget mere – eller var flyttet til udlandet for en periode. Det her med at have en periode, hvor man trækker stikket og prøver noget nyt. Er det for sent? Der er der nok nogle, der vil mene, at det ikke er. 

Jeg elsker alt, hvad der hedder gæster, at dække et flot bord og at lave god mad. Jeg synes i bund og grund, at det er en fornøjelse at kunne kræse om ens gæster.  
Thomas Danielsen, Transportminister

Mit bedste karriereråd er… at tage opgaverne i den rækkefølge, de kommer i. Der er ikke andet for end at tage de opgaver, der måtte komme – også selvom man stiler efter eller drømmer om noget bestemt. Man skal bare blive ved med at køre på, så skal man nok bevæge sig fremad.

En god kollega for mig… er en, der ikke bare taler én efter munden, men som siger tingene råt for usødet. 

En person, jeg er særligt inspireret af, er… Anders Fogh Rasmussen, hvis jeg skal vælge én. Jeg kan pege på flere forskellige inspirerende mennesker, der har sat et aftryk og haft betydning for mine valg gennem tiden. Her var Anders Fogh Rasmussen helt sikkert årsag til, at jeg i sin tid gik ind i politik.

På mit natbord ligger… en stak bøger, som jeg ikke har haft tid til at læse i min tid som minister. Jeg elsker krimier, som jeg førhen har læst mange af, ligesom jeg har læst meget politisk litteratur og ledelsesbøger. Der hober sig en bunke skøn litteratur – i to ord – op, som jeg nok skal få tid til at læse igen på et tidspunkt.

Om 10 år håber jeg på…  at man vil se tilbage på noget af det, jeg har lavet som transportminister, og at det har virket succesfuldt. Jeg elsker at løse vanskelige opgaver. Et eksempel er fremtidens postsektor. Jeg håber og tror på, at vi kan tilbyde endnu bedre tilbud og produkter i alle afkroge af Danmark. Og så håber jeg, at vi har løst den kæmpe udfordring med kollektiv mobilitet, så du nemt kan komme rundt i Danmark, selvom du ikke har et kørekort. Det er udfordringer, som skiftende ministre har forsøgt at løse i mange år efterhånden – uden held. Det håber jeg selvfølgelig, at jeg kan lykkes med.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste