Klima og miljø

Vi skal have flere insekter på forruden

Transportminister Thomas Danielsen vil lave insektmotorveje parallelt med vejene til den almindelige trafik.
 

Af Thomas Danielsen, transportminister

13. oktober 2023 kl. 11:22

Insekter og infrastruktur. Hvad har det dog med hinanden at gøre? Jo, vi har næsten 4.000 kilometer statsveje i Danmark. Det giver tæt på 8.000 kilometer vejsider, der kan blive bedre levesteder og transportkorridorer for insekter. 

Den mulighed skal udnyttes og det er min vision, at der i alle nye projekter, udvidelser og renoveringer skal tænkes insekter ind. 

For selvom vi har omkring 20.000 forskellige insektarter i Danmark, så falder antallet i en grad, der er dybt bekymrende – både for vores fauna og for muligheden for at få bestøvet blomster og marker i fremtiden. Det er vi nødt til at gøre noget ved. 

Derfor sætter jeg mig nu i spidsen for, at vi får insektmotorveje parallelt med vores andre veje.

Vi har netop påbegyndt arbejdet med at skabe en samlet insektkorridor langs udbygningen af E45 på to strækninger: Vejle-Skanderborg og Aarhus S-Aarhus N. Insektkorridoren er det første projekt af sin art og strækker sig over 46 kilometer. 

Det betyder rydning af træer, buske, krat og førnelag (den tykke ”måtte” af vissent græs, der tager lys og plads fra de blomstrende urter), placering af udgåede træer langs vejene (insekthoteller), fjernelse af invasive plantearter ved oprykning. Vi skal udpine den lysåbne natur, brænde græsset og skabe plads til den vegetation, hvor insekterne trives bedst.

Det kræver viden og vilje. 

Vi har allerede meget viden, men jeg har også viljen til at sikre, at vi tænker biodiversitet med hver gang, vi anlægger nye projekter fremover. 

Vi skal have insektmotorveje hver gang, vi bygger nyt – uanset om det er 3. etape af Kalundborgmotorvejen, udvidelsen af E20 over Fyn eller udbygningen af Rute 15 mellem Herning og Ringkøbing.  

 

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste