Venstre

Venstres formand bliver økonomiminister

Af Jakob Ellemann-Jensen

22. august 2023 kl. 09:03

Jeg har besluttet at blive økonomiminister og stopper derfor som forsvarsminister i dag. Det betyder, at jeg fremover vil være vicestatsminister og økonomiminister. 

Det betyder også, at Troels Lund Poulsen vender tilbage som forsvarsminister. Det har han allerede prøvet at være i seks måneder, og det har han gjort fremragende. Et af resultaterne af Troels’ store indsats, så vi i søndags i Skrydstrup med donationen af F-16 fly til Ukraine.  

Det er en beslutning, jeg har truffet i sidste uge, efter jeg er kommet tilbage fra min sygemelding og jeg har haft lejlighed til at danne mig et overblik over de opgaver, der ligger i Forsvarsministeriet og i det tværgående regeringssamarbejde.

Når jeg har besluttet at lave denne tilpasning, skyldes det grundlæggende to ting: Min kærlighed til Venstre. Og min kærlighed til Forsvaret.  

Hvis jeg som formand for Venstre skal have mulighed for at udfolde den kurs, jeg har lagt for partiet på sommergruppemødet, passe mine opgaver som formand og kunne fortsætte med at gøre Venstre gældende i regeringssamarbejdet, så kan jeg ikke samtidig være forsvarsminister.  

Det står klart for mig - og det går ikke. For Forsvaret har brug for en minister, som har 100 pct. fokus på opgaven.  

Jeg valgte den her ministerpost med hjertet, og jeg tror, I alle ved, at jeg elsker Forsvaret. Men jeg ser ikke, at det kan være anderledes.  

Det må efterhånden stå klart for enhver, at der er behov for en meget markant oprydning i hele Forsvarsministeriets koncern.  

Få uger efter at jeg tiltrådte som forsvarsminister, kom Rigsrevisionen med en lammende kritik af forligs- og økonomistyringen i ministeriet.  

Mens jeg var sygemeldt, fremlagde Troels Lund Poulsen et kasseeftersyn, der viste, at økonomien er skredet med 38 mia. kroner  

Samtidig har vi indgået et meget ambitiøst forsvarsforlig, som nu skal udmøntes i de kommende år i en række delaftaler. Det bliver en historisk investering på over 140 milliarder kroner.  

Oven i det kommer hele indsatsen for at støtte Ukraine, hvor ambitionerne er hævet markant, efter regeringen trådte til. Det er jeg stolt af, men det er også en opgave, som kræver fokus.  

Forsvarsforliget, Ukraine-krigen og oprydningen i Forsvarsministeriets koncern er enorme opgaver, som kræver fuldt fokus og en fuldstændig dedikeret indsats fra forsvarsministeren, hvis det skal blive en succes. Jeg er meget tryg ved, at det er Troels Lund Poulsen, der skal stå i spidsen for den opgave.  

Af hensyn til både Forsvaret og til Venstre, laver vi derfor nu denne tilpasning i regeringen.  

Jeg glæder mig rigtig meget til at tiltræde i Økonomiministeriet i dag. Økonomiministeriet er nemlig et reformværksted, hvor vi bidrager til at støbe mange af kuglerne til de reformer i regeringsgrundlaget, som vi i Venstre lægger stor vægt på.  

Det ser jeg frem til, ligesom jeg ser frem til at beskæftige mig med de mange vigtige dagsordener, som går på tværs af regeringen.  

Med venlig hilsen
Jakob

 

Jakob Ellemann-Jensen

Formand for Venstre, vicestatsminister og økonomiminister

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste