Sundhed og velfærd

Sundhedsminister til kamp mod ventelisterne: Nu skal det private mere i spil

14. februar 2023 kl. 13:23

Ventelisterne i sundhedsvæsenet skal bankes i bund, og en ny aftale betyder, at det private kan tage sig af flere typer behandlinger.

Med en ny aftale tager sundhedsminister Sophie Løhde nu for alvor fat på at nedbringe ventelisterne i sundhedsvæsenet.

Konkret er hensigten med aftalen, at kapaciteten på de private sygehuse skal bruges smartere, samtidig med at flere specialiserede behandlinger kan foretages i det private. 

Til gengæld bliver der givet en rabat, som betyder, at det offentlige sundhedsvæsen kan spare et trecifret millionbeløb de kommende år.

”Vi kan ikke byde patienterne de lange ventelister, vi ser lige nu, og derfor har vi brug for, at de private sygehuse spiller en central rolle. Til gengæld sænkes prisen i det private i en toårig periode, så vi får mest muligt sundhed for pengene”, siger Sophie Løhde, der erklærer sig tilfreds med aftalen:

”Det er et godt og vigtigt skridt på et område, der har højeste prioritet for regeringen. Men vi er ikke færdige, og vi fortsætter arbejdet med at få lavet en akutpakke til sundhedsvæsenet”.

Nu går arbejdet i gang med at klarlægge, hvilke behandlinger de private hospitaler kan varetage. Arbejdet skal være færdigt inden sommerferien, lyder det i aftalen.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Danske Regioner og Sundhed Danmark. Der er tale om en delaftale, og forhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner om en samlet akutpakke fortsætter.

Regeringen har i alt afsat 2 mia. kr. til en akutpakke til sundhedsvæsenet.

 

FAKTA OM DELAFTALEN

  • Fortsat højt brug af privat kapacitet til afvikling af ventelister.
  • En reduktion i afregningstakster for det offentlige.
  • Øget samarbejde om sammenhængen mellem de offentlige og private sygehuse.
  • En fast track-proces for, om flere specialiserede behandlingsformer vil kunne løftes i det private sundhedsvæsen og på flere offentlige sygehuse for at nedbringe ventelister.
  • Øget dialog om uddannelsen af sundhedspersonale.
  • Styrket samarbejde om kapacitet og hensynet til bemandingen på de offentlige sygehuse.
  • Løbende og tæt dialog i et forum for offentlige og privat sygehussamarbejde.

Kilde: Sundhedsministeriet

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste