Sundhed og velfærd

Ny SOSU-aftale skal sikre flere varme hænder til vores sundhedsvæsen og ældrepleje

Af Anni Matthiesen, undervisningsordfører

29. januar 2024 kl. 13:44

En ny aftale mellem regeringen og SF, LA, DD, K, R, DF og Å betyder blandt andet, at SOSU-uddannelserne får et permanent økonomisk løft samt mere fleksible rammer for uddannelsen. Alt dette skal sikre flere hænder til fremtidens sundhedsvæsen og ældrepleje. 

Det bør være en selvfølge, at syge og ældre kan få den hjælp og pleje, de har behov for. Men desværre mangler der arbejdskraft i sundheds- og ældreplejen, som kan betyde, at borgerne ikke kan få den rette hjælp. Det er et problem som kun vokser sig større i de kommende år, og i 2035 forventes det at der vil mangle 15.000 SOSU-medarbejdere. Derfor har vi blandt andet behov for, at flere tager en SOSU-uddannelse.

Men i dag vælger alt for få en SOSU-uddannelse, og alt for mange falder fra undervejs. Derfor har Venstre og regeringen indgået en bred politisk aftale med SF, LA, DD, K, R, DF og Å, der skal løfte kvaliteten af SOSU-uddannelserne markant og gøre dem mere attraktive, så flere starter på og gennemfører SOSU-uddannelse.

Vi giver for eksempel SOSU-uddannelserne et permanent økonomisk løft på 90 mio. kr. fra 2025, som skolerne frit kan bruge til at styrke uddannelserne ud fra lokale behov. For at sikre, at flere vælger uddannelserne til, vil vi indkalde til trepartsforhandlinger om blandt andet at give løn til elever over 25 år på SOSU-hjælperuddannelsen. Vi vil også sikre, at folkeskolens afgangseksamen ikke skal være en barriere for dygtige og motiverede elever. 

Samtidig skal færre falde fra undervejs, og derfor afsætter vi blandt andet 13,4 mio. kr. til sprogstøtte og sprogscreening til elever med dansksproglige vanskeligheder og investerer i opkvalificering af vejledere samt simulationsudstyr. Det skal forebygge praksis- og ansvarschok for eleverne, når de kommer ud på arbejdspladsen. Man skal også i højere grad kunne tage en SOSU-uddannelse i mindre bidder, samtidig med man arbejder ufaglært i ældreplejen.

Venstre har længe kæmpet for at styrke erhvervsuddannelserne, og med aftalen her tager vi første skridt ved at sikre flere dygtige faglærte, så vi kan give vores ældre og syge en værdig pleje.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste