Sundhed og velfærd

Nu tager vi hånd om de akutte problemer med kræftbehandlingen og styrker kræftområdet

Foto: Espen Astrup Moe
Sophie Løhde, indenrigs- og sundhedsminister til pressemødet om regeringens sundhedspakke

Af Sophie Løhde

23. maj 2023 kl. 11:12

Alt for mange kræftpatienter oplever, at de må vente for længe på at blive behandlet, efter de har fået konstateret en kræftsygdom. Det gør vi nu noget ved. Med en genopretningsplan, der nu og her skal løse problemerne med overskridelser af ventetider på kræftbehandling og en ny Kræftplan V vil regeringen give en stor økonomisk indsprøjtning til sygehusene, så vi kan få genoprettet tilliden til det danske sundhedsvæsen. 

Sundhedsvæsenet er under pres. Med et massivt efterslæb fra både coronapandemien og sygeplejerskestrejken er ventetiderne alt for mange steder desværre stukket af. Det går ud over mange tusinde patienter, som med rette forventer at kunne blive behandlet hurtigt og til tiden.  

Det gælder desværre også på kræftområdet. Derfor har regeringen i dag fremlagt en konkret genopretningsplan, som bl.a. skal øge kapaciteten i kræftbehandlingen og genoprette danskernes tillid til sundhedsvæsenet.

For Venstre har det fra dag ét været helt afgørende, at danskerne kan have tillid til, at de kan få den bedste behandling, hvis de bliver ramt af en livstruende sygdom som fx kræft. Det er fuldstændig afgørende for os. Det er Venstre-DNA.

Men sådan er virkeligheden desværre ikke lige nu. Alt for mange patienter står i en dybt uholdbar situation, hvor de kan være nervøse for, om de kan blive behandlet til tiden. Det kan vi ikke være bekendt. Hverken overfor de patienter, det går ud over, eller de pårørende, som selvfølgelig har en forventning om, at det danske sundhedsvæsen kan træde hurtigt til og hjælpe deres kære.

Derfor giver vi i dag det danske sundhedsvæsen et historisk løft. Alene på kræftområdet afsætter regeringen en samlet ramme på 100 mio. kr. i 2023, 300 mio. kr. i 2024 og 600 mio. kr. fra 2025 og frem.

Pengene skal bl.a. går til nu og her at øge kapaciteten i kræftbehandlingen, styrke samarbejdet på tværs af hospitalerne og give mulighed for, at patienter hurtigt kan blive behandlet i udlandet, hvis det ikke er muligt at få behandling i Danmark inden for de maksimale tidsfrister. Og til en Kræftplan V, der bl.a. skal sikre, at vi bliver bedre til at opspore og behandle kræft.

Heldigvis overlever flere i dag en kræftsygdom. Derfor vil vi også med den nye kræftplan sørge for, at sundhedsvæsenet bliver bedre til at rehabilitere patienter med senfølger efter endt kræftbehandling. Så vi giver dem de bedst mulige betingelser for at vende tilbage til livet efter deres sygdomsforløb.

Med regeringens sundhedspakke til i alt 5 milliarder kr. investerer vi massivt i sundhedsvæsnet for at robustgøre det til fremtidige udfordringer. Det er helt centralt for Venstre. For sundhedsvæsnet er en af vores absolut vigtigste prioriteter.  

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste