Sundhed og velfærd

Nu sikrer vi børns ret til deres forældre ved surrogataftaler

Af Linea Søgaard-Lidell, socialordfører

5. februar 2024 kl. 10:19

Når børn bliver født gennem surrogataftaler og kommer til Danmark, skal de have ret til deres tiltænkte forældre fra starten af livet. Det sikrer en aftale, som Venstre og regeringen har indgået med SF, RV, DD, LA, K og Å.

I dag kommer der hvert år omkring 100 børn til Danmark, som er født gennem en surrogataftale. Men som reglerne er nu, er det en bøvlet og bureaukratisk proces at anerkende den tiltænkte mor eller far som juridisk forælder.

Det betyder, at barnet står i et juridisk ingenmandsland i den første tid. Med de nuværende regler regnes den tiltænkte mor eller far, der ikke er biologisk forælder til barnet, nemlig ikke for barnets juridiske forælder.

I stedet må familien vente på en såkaldt stedbarnsadoption i mindst tre måneder, før man får de rettigheder, som en forælder i Danmark normalt har – f.eks. adgang til at tage barselsorlov.  

Den usikkerhed er hverken det nyfødte barn eller forælderen tjent med.

Konkret betyder den nye aftale, at vi indfører et retligt instrument i børneloven, som sikrer, at de børn, der kommer til verden på baggrund af surrogataftaler, kan få ret til deres tiltænkte forældre fra starten. Det vil ske på baggrund af en afgørelse fra Familieretshuset, som vil have virkning fra fødslen.

Alle danske børn skal have ret til sine forældre fra livets start – uanset hvordan familiekonstruktionen så ser ud. Derfor skal der herfra lyde en stor tak til det brede flertal af partier for at bakke op om, at vi hjælper denne gruppe af familier.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste