Sundhed og velfærd

Mere medbestemmelse og mere frit valg til vores ældre

Af Stephanie Lose, økonomiminister og Venstres næstformand, og Hans Chr. Schmidt, ældreordfører

18. januar 2024 kl. 09:59

Regeringen præsenterer snart et samlet forslag til en ny reform af ældreplejen, der skal styrke vores ældrepleje og give mere medbestemmelse til vores ældre medborgere.

I Venstre ønsker vi, at vores ældre medborgere får en tryg og værdig alderdom. En videreudvikling af ældreplejen i Danmark med mere medbestemmelse og mere frit valg skal bidrage til, at ældreplejen i endnu højere grad kan rumme og imødekomne borgernes forskellige behov og ønsker.

Som en vigtig del af reformen af ældreplejen foreslår regeringen, at der som noget nyt indføres “helhedspleje”, der skal give vores ældre medborgere bedre mulighed for at aftale med dygtige medarbejdere, hvad de skal hjælpe med, når de kommer i hjemmet. Det er en helt anden tilgang end i dag, hvor hjemmeplejen i høj grad er bundet op på visitation af enkeltydelser - som vel og mærke ofte kræver fornyet visitation. 

Regeringens forslag er en markant udvidelse af det frie valg, og sammen med helhedspleje er det en fundamental ændring i den måde, man leverer ældrepleje på. 
Stephanie Lose, økonomiminister og næstformand & Hans Chr. Schmidt

Med helhedsplejen er det en ambitionen, at den enkelte ældre får mere fleksibilitet i dagligdagen - i tæt dialog med de medarbejdere, der kommer i hjemmet. Hvis man fx lige har fået gjort rent i weekenden af pårørende, så kunne det være, at den ældre hellere ville gå en tur eller have et ekstra bad. 

Samtidig foreslår regeringen at udvide de ældres ret til frit valg. I dag kan man som ældre vælge at få private virksomheder til at levere praktisk hjælp og personlig pleje. I regeringens kommende udspil vil vi udvide det med yderligere to store områder nemlig genoptræning og rehabilitering efter serviceloven.

Dermed vil ældre medborgere, som har brug for genoptræning eller rehabilitering, også have mulighed for at vælge en privat leverandør, hvis det passer dem bedst. Det handler om at give de ældre mulighed for at vælge, om det er de dygtige medarbejdere fra kommunen, eller om det er dygtige medarbejdere fra en privat leverandør, der skal løse opgaverne i hjemmet. Samtidig er udvidelsen af det frie valg en forudsætning for, at alle ældre - uanset om de vælger kommunal eller privat hjælp - får den fleksibilitet, som helhedsplejen skal sikre. 

Regeringens forslag er en markant udvidelse af det frie valg, og sammen med helhedspleje er det en fundamental ændring i den måde, man leverer ældrepleje på.

Vi glæder os til at den fortsatte dialog med medarbejdere, kommuner og ikke mindst de ældre og pårørende om vores forslag. Det er helt afgørende for Venstre, at vi sammen skaber en ældrepleje med mere medbestemmelse og flere valgmuligheder. Det skal nemlig være med til at skabe en endnu mere tryg alderdom.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste