Klima og miljø

V og K viser vejen til en ansvarlig grøn skattereform

Foto: Mathias Aaen
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har sammen med Konservatives formand Søren Pape Poulsen præsenteret et oplæg til en grøn skattereform, der både er ambitiøst på klimaets og erhvervslivets vegne.
 

Af Jakob Ellemann-Jensen

16. maj 2022 kl. 12:43

Der er ingen tvivl om, at klimaet er en historisk udfordring, som vi skal tage meget alvorligt. Men det er også en historisk mulighed for dansk erhvervsliv, hvis vi håndterer den grønne omstilling ansvarligt.

Ikke mindst, når Folketinget i den kommende tid skal forhandle om en grøn skattereform. Derfor går Venstre nu sammen med Konservative om et fælles oplæg til de forhandlinger.

Skatterne skal ned – ikke op
Sammen slår vi fast, at skatterne samlet set skal falde, så vi værner om dansk erhvervslivs konkurrenceevne, samtidig med at vi står fast på en ambitiøs, grøn omstilling.

Det er et fælles oplæg, der er mere ambitiøst end regeringens udspil - både når det kommer til ambitioner på klimaets og på erhvervslivets vegne.  

Konkret foreslår vi, at når det bliver dyrere at udlede CO2 med en CO2-afgift, så skal vi samtidig gøre det nemmere at omstille sin virksomhed. 

Derfor skal lavere afgifter og skatter – herunder en lavere selskabsskat – sikre en balance i reformen. Så dansk erhvervsliv ikke belastes med udgifter for ekstra 2 milliarder kroner, som regeringen ellers lægger op til.  

En ansvarlig og ambitiøs grøn skattereform kan blive en fantastisk vækstrejse for Danmark, hvis vi skaber rammerne for, at erhvervslivet kan iklæde sig den grønne førertrøje – og ikke sender arbejdspladser og virksomheder til udlandet.

Ny klimafond skal sætte fart på den grønne omstilling
Dernæst foreslår vi at etablere Danmarks Klimafond. Den skal med 12 mia. kr. i tanken få danske virksomheder og boliger godt igennem en grøn omstilling.

Sådan kan vi speede omstillingen væk fra naturgas op. Ligesom vi kan energieffektivisere og opsætte meget mere havvind. Det vil bidrage til, at Danmark bliver uafhængigt af russisk gas og et grønt foregangsland.

Pengene til det finder vi ved udvalgte reformer og nytænkning i den offentlige sektor. 

F.eks. gennem øget konkurrenceudsættelse, salg af CO2-kvoter, en reform af de kommunale jobcentre og en afskaffelse af seniorjobordningen.

Sammen med Konservative går Venstre konstruktivt ind til forhandlingerne om en grøn skattereform. Vi håber på en bred aftale, men det kræver solide borgerlige aftryk.

Det vil vi kæmpe for ved forhandlingsbordet.

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste