Retspolitik

Thorning skylder fortsat svar

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var ikke sen til at stille sig i spidsen for Danmark, da vi blev ramt af det frygtelige terrorangreb den 14. og 15. februar i år. Hun uddelte velfortjent ros til politiet, da det var lykkedes at uskadeliggøre gerningsmanden og lykkeligvis hindre, at endnu flere uskyldige mennesker blev dræbt - og hun forsikrede både danskerne og verden om, at der blev taget hånd om sikkerheden for det jødiske mindretal i Danmark.

Nu, tre måneder senere, viser det sig imidlertid, at statsministeren ikke gav korrekte oplysninger til omverdenen. Kort efter angrebet slog hun ellers fast, at der var etableret bevogtning ved den jødiske synagoge straks, da myndighederne blev klar over, at der var en terrorist løs i Københavns gader. Men faktisk gik der næsten fire timer, før der var politibeskyttelse ved den jødiske konfirmationsfest, der blev holdt i synagogen for en 12-årig pige.

Men statsministeren mener åbenbart ikke, hun har begået nogen fejl. Hun er så ren som nyfalden sne.

Hun skyder i stedet hele skylden på alle andre - på trods af, at der blev sendt mails til både Justitsministeriet og Statsministeriet, hvoraf det fremgik, at bevogtningen først kom i stand senere på aftenen. Hun fastholder, at hun blev "bibragt et forkert billede", men vil belejligt ikke fortælle, hvem der skulle have bibragt hende det. Og Helle Thorning siger, at hvis det var forkert, hvad hun havde sagt, så kunne nogen – f.eks. Politiets Efterretningstjeneste - jo bare have rettet hende.

Men sådan spiller klaveret naturligvis ikke. Det er selvfølgelig Thornings ansvar, at de oplysninger, hun giver den danske befolkning, er korrekte.  

Alligevel nægter Helle Thorning-Schmidt at møde op i Folketingets Retsudvalg for at svare på spørgsmålene, der hober sig op:

Hvem bibragte hende det forkerte billede, hun videregav til Danmark og verden umiddelbart efter terrorangrebet? Hvorfor reagerede ingen på de mails, PET havde sendt til regeringen? Og hvorfor undersøgte Thorning og regeringen ikke sagen nærmere, da det jødiske samfund i dagene og ugerne efter angrebet selv fortalte vidt og bredt i pressen, at bevogtningen først kom senere på aftenen?

Det er dybt bekymrende, hvis landets statsminister virkelig i næsten tre måneder har svævet i fuldstændig uvidenhed om, hvad der faktisk skete under et terrorangreb på dansk jord. Danskerne har krav på at få svar fra deres statsminister.