Minkskandalen

Sms'er trækker statsministeriet dybere ind i minkskandalen

Politisk ordfører for Venstre, Sophie Løhde, mener, at hele minkskandalen er styret benhårdt af Statsministeriet med Mette Frederiksen i spidsen. 

26. oktober 2021 kl. 17:04

Afhøringerne i minkkommissionen afslører interessante sms'er og mails, der viser Statsministeriets tydelige indblanding i minkskandalen.

Det blev en opsigtsvækkende dag i Retten på Frederiksberg, da nu tidligere departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard satte sig i vidneskranken torsdag 21. oktober.

Udspørgeren kunne nemlig oplæse en række sms’er og mails, der viser, at Statsministeriet var helt tæt på beslutningen om at aflive alle landets mink.

Adspurgt om det var den daværende fødevareminister eller regeringen, der traf beslutningen, sagde Studsgaard:

”Det var regeringens beslutning”.

ville sætte militæret ind

Med de nye oplysninger står det tindrende klart, at Mette Frederiksens højre hånd og departementschef Barbara Bertelsen var dybt involveret i minksagen og lagde et tonstungt pres for at sætte gang i aflivningerne.

Allerede 30. september – altså længe inden, der var noget, der hed cluster 5 – har en embedsmand noteret følgende:

”Tilsyneladende meget tæt på, at STM (Statsministeriet, red.) sendte militæret ind for at gasse alle mink i aften”.

Først 3. november blev beslutningen taget, efter Miljø- og Fødevareministeriet egentlig havde foreslået en model, hvor avlsdyrene kunne overleve. Det var dog ikke nok for Statsministeriet.

regeringens liv er på spil

Senere da det blev offentligt kendt, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle, afslører sms’er fra Barbara Bertelsen, at man ville tørre problemerne af på minister Mogens Jensen.

”Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte)”, skriver hun i et sms til Mogens Jensens departementschef Henrik Studsgaard.

Senere gjorde Bertelsen det klart, at det var regeringens liv, der stod på spil, og at det ville ramme fødevareministeren hårdere, hvis han ikke påtog sig hele skylden.

statsministeren ville tørre ansvaret af

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde mener, at de nye oplysninger udstiller, hvor dybt statsministeren var involveret.

"Det understreger, at hele minkskandalen er styret hårdt fra Statsministeriet med statsminister Mette Frederiksen (S) og departementschef Barbara Bertelsen i spidsen, som så efterfølgende har haft meget travlt med at forsøge at sparke nedad og smøre ansvaret af på alle andre end dem selv", siger Sophie Løhde til Berlingske.

Onsdag skriver Politiken, at Barbara Bertelsen har slettet de sms'er, der er omtalt i artiklen her. Beskederne blev dog fundet på modtagerens telefon. 

FAKTA: det skrev statsministerens højre hånd Barbara bertelsen
"Jeres ministers (Mogens Jensen, red.) eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig" (sms til Henrik Studsgaard 9. nov 2020).

"Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre – herunder regeringen bredt og dermed stm (statsministeren, red.) – kommer jo til at ramme ham (Mogens Jensen, red.) selv endnu hårdere" (sms til Henrik Studsgaard 9. nov 2020).

"Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen ud i strakt arm" (intern mail i Statsministeriet 9. nov 2020).

"I to skal redde den her sammen nu. I skyder på hinanden begge to. Men det er jeres begges ansvar! Og det er regeringens liv" (sms til Henrik Studsgaard og Per Okkels, sundhedsministeriet, 12. nov 2020).

Sophie Løhde

Politisk ordfører

NYHEDSBREV FRA VENSTRE

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste