Retspolitik

Ingen særbehandling til Christiania

Regeringspartierne vil sammen med SF og Enhedslisten give et ekstraordinært 100 procents statsgaranteret lån til Christiania. Det sker, fordi man åbenbart har svært ved at få et lån fra realkreditinstitutterne. Den situation er der imidlertid mange, der står i her i Danmark.

Efter finanskrisen har mange ikke de samme muligheder for at låne penge, som de havde før. Bor man i et yderområde, kan det være ganske vanskeligt at komme til at låne penge – og her får man ingen hjælp fra staten.

Derfor er det ret mærkværdigt, at regeringen nu lægger op til at give Christiania – fristaden midt i København, som allerede har særstatus på alle mulige områder – positiv særbehandling.

Hvem trænger mest til hjælp: Den såkaldte fristad Christiania eller danskerne på landet og i yderområderne? For os i Venstre er det ikke et svært spørgsmål. Vi synes absolut ikke, at der er nogen grund til at hjælpe Christiania mere, end vi hjælper alle mulige andre.

Den forskelsbehandling er helt urimelig. Christianitterne har i forvejen fået lov til at købe Christiania for en slik af staten under meget lukrative vilkår – og det er ikke fair, at regeringen lader yderligere gaver regne ned over Christiania. 

Vi har naturligvis ikke noget imod, at mennesker ønsker at leve et alternativt liv på Christiania. Men det skal være inden for lovens rammer og inden for indgåede aftaler. Derfor står vi ved aftalen om lovliggørelsen af Christiania, som vi i sin tid indgik med bl.a. Socialdemokraterne og De Radikale.

Men den form for særbehandling kan vi ikke støtte. Det er ikke rimeligt over for resten af befolkningen.